Vaccinarea antigripala la gravide: 3 argumente puternice pentru imunizarea in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2020-09-01
Vaccinarea antigripala la gravide: 3 argumente puternice pentru imunizarea in timpul sarcinii

Femeile insarcinate sunt un grup de risc, deoarece sunt mai susceptibile sa dezvolte complicatii grave daca contracta gripa. Vaccinul impotriva gripei este sigur in timpul sarcinii  si este recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in orice trimestru de sarcina.

Iata mai jos explicate trei motive foarte importante pentru care femeile insarcinate ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei: 

Gripa creste riscul de spitalizare

Gripa este o infectie usoara in majoritatea cazurilor, dar in timpul sarcinii creste riscul de spitalizare de pana la opt ori. Modificarile hormonale care apar pot duce la complicatii in cazul femeilor insarcinate, care ar putea sa dezvolte o boala grava precum pneumonia, bronsita si alte boli pulmonare. Riscul este chiar mai mare daca mama are astm sau diabet sau daca urmeaza sa nasca in lunile de iarna.

Vaccinul reduce cazurile de gripa la femeile insarcinate cu 70% si, daca acestea se infecteaza, reduce riscul de complicatii respiratorii.

Vaccinul antigripal previne complicatiile in timpul sarcinii

Infectia gripala ar putea afecta bebelusul nenascut, crescand riscul de complicatii in timpul sarcinii si al nasterii, cum ar fi bebelusul nascut prematur, cu o greutate mica la nastere sau nascut prin cezariana.

Vaccinul protejeaza si copilul

Deoarece mama este vaccinata in timpul sarcinii, imunizarea va proteja copilul in primele saptamâni de viata, datorita anticorpilor derivati matern care trec prin placenta. In acest fel, protejeaza bebelusul de infectare in primele sase luni de viata, pâna când acesta poate primi vaccinul. Imunizarea reduce cu 80% numarul spitalizarilor pentru infectie la copiii cu vârsta sub 6 luni.

Vaccinul antigripal nu produce autism 

Unul dintre miturile false care inconjoara vaccinul antigripal in timpul sarcinii este acela ca acesta provoaca autism la copil. Total fals, spun specialistii. Un mega studiu efectuat cu aproape 200.000 de nou-nascuti in zece ani a concluzionat ca vaccinul antigripal in timpul sarcinii nu este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a tulburarilor din spectrul autist pentru viitorii copii.

Singurele femei care nu pot fi vaccinate impotriva gripei in timpul sarcinii sunt: ​​

  1. cele cu alergie la oua, cu hipersensibilitate la proteinele din oua sau care au avut anterior o reactie alergica severa la vaccinurile gripale inactivate;
  2. cele care se confrunta cu o boala acuta cu febra mare, care trebuie sa astepte ca simptomele sa dispara inainte de vaccinare. 

Sursa: bebesymas.com 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre