Tudor Chirila, mesaj dupa ce o tanara mama si-a pierdut viata asteptand un medic

/ / Modificat: 2020-03-04
Tudor Chirila, mesaj dupa ce o tanara mama si-a pierdut viata asteptand un medic

Cazul tinerei din Piatra Neamt care si-a pierdut viata la o zi dupa nastere, in asteptarea unei cardiolog care sa o consulte, l-a impresionat pe Tudor Chirila. 

Acesta a postat pe pagina de Facebook un mesaj in care critica sistemul educational din Romania.

"Sa-ti pese de celalalt ar trebui sa se predea copiilor de la nivelul educatiei timpurii. Sa te pui in locul celuilalt, la fel. Empatia, substitutia trebuie predate copiiilor pentru ca ele nu se transmit genetic. Cand familia nu o poate face, este datoria scolii sa o faca," a scris Tudor Chirila pe Facebook.

Artistul considera ca aceste probleme ar putea fi rezolvate printr-o reforma educationala, care se lasa, insa, asteptat.

"Profesorii au nevoie de training, si nu in cascade, ci permanent. Training al competentelor emotionale. Copiii nostri trebuie sa fie mai buni si mai generosi decat noi, trebuie sa poata sa inteleaga ca a trai nu inseamna a supravietui nepasator la nevoile altora," mai spune artistul.

"Sa fii om inseamna sa intelegi ca nu esti singur"

Tudor Chirila arata cu degetul si spre "generatia noastra" si ale sale obiceiuri provenite din lipsa de educatie si a unei culturi a empatiei din scoli.

"Generatia noastra parcheaza pe trotuar unde "sta doar cinci minute" pentru ca nu a fost invatata (acasa sau la scoala) ca exista si alti oameni care au nevoi in aceleasi locuri ca noi si ca nu putem sa confiscam acele locuri. Mai important decat respectul fata de programa e respectul fata de celalalt, iar copii nostri cresc in compania multor profesori crescuti in paradigma lui "scapa cine poate," "da, mama, da si tu, nu te lasa mai prejos," "vezi-ti de treaba ta," "nu te baga ca tu ai drumul tau." 

Aceasta mentalitate dezumanizeaza si, cateodata, omoara. Sa fii om inseamna sa intelegi ca nu esti singur, sa te poti acorda la viata celorlalti chiar cu pretul unor frustrari personale. Nu putem trai decat impreuna. Cine ii invata asta pe copiii nostri in alea opt ore in care sistemul ar trebui sa aiba grija de ei?"

O tanara in varsta de 23 de ani s-a stins din viata in noiembrie 2017 in spitalul din Piatra Neamț, la o zi dupa ce a nascut un copil perfect sanatos. Desi avea pulsul marit si era nevoie sa fie consultata de un cardiolog, doctorul nu a aparut timp de trei ore, retinut de o discutie amicala. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tudor chirila

Articole recomandate

Citeste si despre