Testarea elevilor in scoli, suspendata dupa doar o saptamana

/ / Modificat: 2021-12-13
Testarea elevilor in scoli, suspendata dupa doar o saptamana

Campania de testare a elevilor pentru a preveni raspandirea SARS-CoV-2 in scoli a esuat lamentabil. Procedura va fi cel mai probabil suspendata, dupa ce elevilor nu le-au mai putut fi puse la dispozitie kiturile de testare.

Scolile din Romania au ramas fara teste pentru elevi, dupa doar o saptamana. Motivul: autoritatile nu au mai putut pune la dispozitie kituri de testare.

Cine e de vina pentru suspendarea campaniei de testare a elevilor

Testele de saliva care trebuiau facute de copii lunea si joia, pentru a preveni inmultirea infectarilor in scoli s-au terminat. Asta la doar o saptamana dupa ce, desi controversate, ele au inceput sa fie folosite.

Una dintre firmele care castigase licitatia pentru livrarea testelor de saliva pentru depistarea SARS-CoV-2 sustine ca nu a putut livra la timp kiturile din cauza intarzierii transporturilor. Au comunicat situatia autoritatilor si, in loc sa se gaseasca solutii, contractul a fost reziliat. Intre timp, testarea copiilor se va face selectiv, acolo unde este posibil, intrucat inspectoratele teritoriale nu au in stoc numarul necesar de kituri.

"Am adus in depozit 800.000 de teste care sunt pregatite de livrare. Pana acum am stat cu ele in camioane, asteptand solicitarea de livrare", a declarat reprezentantul unei companii de cercetare.

Cand situatia a fost comunicata Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, autoritatile au decis sa renunte la contract. Furnizorii au dus testele la poarta depozitelor care ar fi trebuit sa le preia si sa le distribuie in teritoriu, insa acestea nu au mai fost primite de cei de la IGSU, potrivit companiei.

"Am primit notificare de rezolutiune a contractului, dupa care dansii nu au mai comunicat cu noi. Noi avem testele pregatite pentru livrare", a explicat reprezentantul companiei, potrivit stirileprotv.ro.

Luni, in Bucuresti, ar urma sa fie testati doar prescolarii, iar in Galati testarea a fost suspendata; autoritatile scolare mai aveau inainea zilei deluni doar 1,5 milioane de teste disponibile pentru a fi livrate, adicadoar jumatate fata de cel necesar. "Nu am gasit niciun criteriu conform caruia unor elevi sa le dam teste si altora nu. cand vom primi toata cantitatea, vom distribui testele" a explicat prof. Adrian Silivestru, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Galati.

Se schimba zilele de testare in a doua saptamana a campaniei?

Balbaiala autoritatilor cu testele de saliva pentru depistarea Covid-19 ar putea avea ca efect schimbarea zilelor de testare, pentru ca luni kiturile sa poata ajunge la elevi. Astfel, se ia in calcul testarea in zilele de marti si vineri.

"Am putea lua in considerare o testare pentru marti si vineri, in loc de luni si joi. Ne-am putea mobiliza pentru a distribui testele catre scoli in cursul zilei de luni, iar elevii le-ar putea face marti dimineat, acasa", a explicat Sorin Ion, secretar de stat in Ministerul Educatiei.

Ministrul Sorin Cimpeanu a comentat si el lipsa testelor de saliva din scoli:

"Ministerul Educatiei nu este interesat in niciun fel de aspecte relative la firme furnizoare de teste sau materiale medicale sau de alte aspecte ce tin de organizarea licitatiei si de incheierea/executarea contractelor semnate intre IGSU si furnizori. Ca ministru al Educatiei ma intereseaza ca procesul de invatamant sa se desfasoare cu respectarea conditiilor de siguranta sanitara".

Testele antigen pe baza de saliva au fost controversate mai intai pentru ca omologarea lor a fost amanata, iar apoi pentru ca s-au iscat polemici privind cine le va administra, in conditiile in care nu toate scolile din Romania au cabinet medical sau medic. In cele din urma s-a ajuns la concluzia ca ele pot fi efectuate chiar si de cadrele didactice, in scoli, dar si acasa, de catre parintii elevilor.

Taguri Teste coronavirus

Articole recomandate

Citeste si despre