Simulare Evaluare Nationala 2024 la limba si literatura romana. Subiecte si bareme

/ / Modificat: 2024-02-05
Simulare Evaluare Nationala 2024 la limba si literatura romana. Subiecte si bareme

Elevii claselor a VIII-a au sustinut, astazi, simularea nationala pentru Evaluarea Nationala 2024 la Limba si literatura romana. Subiectele si baremele de corectare au fost publicate de Edupedu.ro.

La simularea probei de Limba si literatura romana de la Evaluarea Nationala 2024, elevii de clasa a VIII-a au primit doua texte la prima vedere, potrivit Edupedu.ro. Primul text este un fragment din romanul „In umbra ei” de Simona Antonescu, iar al doilea este din articolul profesorului Liviu Papadima „Pisica mea in sala de lectura”, publicat in Dilema veche in 2017. Baremul de notare va fi anuntat de Ministerul Educatiei la ora 15:00.

simulare-limba-romana-1

simulare-limba-romana-1.2.jpg

Pe baza celor doua texte, elevii au avut mai multe cerinte, primele fiind itemii de atentie si de identificare pe text a unor aspecte solicitate. Primii patru itemi sunt de tip grila, in care elevii trebuie sa puna litera corespunzatoare raspunsului corect intr-o caseta.

La subiectul I, A, punctul 5 elevii au avut de bifat daca enunturile date sunt false sau adevarate, cate trei enunturi din fiecare text, potrivit brosurii de examen consultata de Edupedu.ro.

La subiectul I, punctul 6 elevii au avut de indentificat o trasatura a unui personaj. In acest caz era vorba despre Sada, mama ingrijorata ca nu putea sa-si culce fata.

Itemul 7 a cerut identificarea unui element de continut comun al celor doua texte date, cu valorificarea unei „secvente relevante” din fiecare text. Enuntul scris de elev trebuia sa aiba minimum 30 de cuvinte.

simulare-limba-romana-1.3

Punctul 8 ii intreaba pe elevi daca „cred ca exista mai multe feluri de a descifra lumea in care traim?”, plecand de la textul lui Liviu Papadima. Elevilor li s-a cerut sa isi motiveze raspunsul in 50-100 de cuvinte.

 simulare-limba-romana-1.4.

Punctul 9 cerea o asociere pe care elevul sa o faca intre fragmentul din romanul „In umbra ei” de Simona Antonescu, primit la proba, si un alt text literar. Asocierea putea fi facuta cu un text studiat la clasa sau cu unul din lectura suplimentara a adolescentilor. Argumentarea ar fi trebuit sa fie facuta in 50-100 de cuvinte si in cadrul acesteia sa valorifice „o valoare comuna”.

 simulare-limba-romana-1.5.

Subiectul I B, punctele 1-8 au fost cerinte de vocabular si gramatica, primele 4 notate cu cate 2 punte, iar urmatoarele 4 cu cate 6 puncte.

La subiectul al II-lea, elevii au avut de facut un rezumat al textului de Simona Antonescu in 100-150 de cuvinte. Subiectul era notat cu 20 de punte, din care 8 erau acordate pentru respectarea regulilor de redactare, claritate, coerenta, ortografie, punctuatie.

 

simulare-limba-romana-2.1

simulare-limba-romana-2.2

CITESTE SI: Probleme cu platforma in care se scaneaza lucrarile elevilor de la simularea Evaluarii Nationale 2024!

Simularea de la Evaluarea Nationala de anul acesta este marcata de mai multe noutati. In primul rand, in acest an, coltul lucrarii nu se inchide si nu se lipeste, conform procedurii oficiale. De asemenea, in acest s-a trecut la evaluarea digitalizata. Mai exact, lucrarile elevilor vor fi scanate in clasa si ulterior corectate pe o platforma digitala. Acest proces aduce multiple avantaje, inclusiv eliminarea riscului de pierdere a lucrarilor si eficientizarea corectarii. Profesorii asistenti vor verifica fiecare lucrare inainte de a fi scanata si vor asigura ca toate paginile sunt intregi si lizibile.

Totodata, va fi diferit si modul in care vor fi corectate lucrarile. Conform ghidului Ministerului Educatiei, citat de edupedu.ro, fiecare profesor corector va avea in responsabilitate evaluarea a aproximativ 50 de lucrari. Acesti profesori trebuie sa provina din alt judet decat cel de origine al candidatilor, asigurand astfel obiectivitatea in evaluare. De asemenea, fiecare lucrare va fi evaluata de catre doi profesori corectori, acestia fiind selectionati din Corpul de profesori evaluatori, cu prioritate pentru cei care au urmat Programul de formare continua.

Rezultatele simularii vor fi anonimizate, utilizand coduri individuale inlocuind numele si prenumele candidatilor. Notele obtinute la simularile nationale nu se trec in catalog. Prin exceptie, la solicitarea scrisa a elevului, notele obtinute la simularile nationale pot fi trecute in catalog

Calendarul simularii Evaluarii Nationale 2024 pentru absolventii clasei a VIII-a

  • 5 februarie 2024: Limba si literatura romana – proba scrisa
  • 6 februarie 2024: Matematica – proba scrisa
  • 7 februarie 2024: Limba si literatura materna – proba scrisa
  • 23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor

Timpul de lucru este de 2 ore.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simulare evaluare nationala Subeicte evaluare nationala

Articole recomandate

Citeste si despre