Scoala din toamna: scenariul hibrid propus de Ministerul Sanatatii

/ / Modificat: 2020-07-28
Scoala din toamna: scenariul hibrid propus de Ministerul Sanatatii

Ministerul Sanatatii a propus un scenariu hibrid pentru reluarea cursurilor in aceasta toamna, in contextul pandemiei de coronavirus. 

Astfel, potrivit scenariului propus, elevii vor trebui sa aiba o distanta fizica intre ei de 1 metru, indiferent de ciclul de invatamant preuniversitar.

Cine va purta masca de protectie 

Masca de protectie va fi si ea obligatorie, insa doar pentru elevii de la liceu si gimnaziu, daca nu poate fi respectata distanta de 1 metru. Daca aceasta distanta este pastrata, elevii nu vor fi obligati sa poarte masca in timpul orelor. Copiii de la gradinita si elevii din ciclul primar nu vor purta masca. 

Desi pentru educatoare si invatatoare masca e obligatorie, regulamentul propus prevede ca pentru profesorii de gimnaziu si liceu masca „nu este obligatorie pentru personalul didactic atunci cand preda si este la 2 m de elevi”.

2 saptamani la scoala intr-o luna

Scenariul hibrid prevede ca elevii sa vina 2 saptamani dintr-o luna la scoala, adica 10 zile luna, dar nu neaparat consecutive, ci existand posibilitatea sa fie impartite fie in reprize de o saptamana, fie cate doua.

Scenariul hibrid este similar abordat asemanator pe trei ciclurile de invatamant, atat in gradinite, cat si in primar, gimnazialul si liceul fiind puse impreuna, din punctul de vedere al normelor propuse de catre specialistii de la Ministerul Sanatatii.

Intrarea si iesirea din scoala ar trebui sa se faca pe trasee special semnalizate si delimitate, ca cele care au fost pentru examenele nationale. Triajul epidemiologic se permanentizeaza petnru elevi, iar pentru cadrele didactice apare si o declaratie pe proprie raspundere.

Parintii sau alte persoane in afara de copii/elevi si de personalul scolii nu mai au voie in spatiul gradinitei sau al scolii.

Atat in pauze, cat si in tipul cursurilor distantarea trebuie sa fie de 1 metru. Igiena mainilor trebuie sa fie „foarte frecventa”.

Ministerul Sanatatii propune sa existe „o sala speciala pentru izolarea copiilor care prezinta simptome pe durata programului, pana la sosirea parintilor”.

Pentru toate ciclurile de invatamant se vor putea juca „doar anumite jocuri sportive, exclusiv in aer liber”. Ghidul respectiv arata ca „nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activitati care implica schimbul de obiecte” si ca „vor fi eliminate activitati care implica formarea unor grupuri care duc la reducerea distantei intre copii”.

Sursa: https://www.edupedu.ro/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre