Romania nu indeplineste criteriile pentru adoptie euro

/ / Modificat: 2020-06-11
Romania nu indeplineste criteriile pentru adoptie euro

Romania nu indeplineste in prezent niciunul dintre cele patru criterii economice pentru adoptarea monedei euro, potrivit raportului de convergenta 2020 publicat miercuri, 10 iunie, de Comisia Europeana (CE), citat de Agerpres.

Romania a elaborat la inceputul anului 2019 un plan de aderare la zona euro in 2024. Guvernatorul adjunct al bancii centrale, Florin Georgescu, a sustinut ideea la acea vreme.

Agitatia politica si pandemia coronavirusului cu efectele sale economice au impins planul pe agenda autoritatilor. Premierul Ludovic Orban spunea intr-un interviu pentru Radio Romania, in februarie 2020, ca Guvernul sau se va concentra pe adoptarea euro, "dupa alegerile anticipate".

Te-ar putea interesa

Starea de urgenta datorata COVID-19 a pus capat planurilor electorale anticipate, iar prioritatile economice mai urgente au urcat pe agenda Guvernului. Romania a amanat in mod repetat termenul limita pentru aderarea la euro in momentele in care era mai bine pregatit in ceea ce priveste criteriile nominale de convergenta.

Un stat membru al UE trebuie sa indeplineasca patru criterii nominale pentru a intra in Mecanismul de schimbeuro pe doi ani (ERM-2) care poate duce la aderarea deplina. Ele se refera la stabilitatea preturilor, finantele publice solide, stabilitatea cursului de schimb si convergenta dobanzii pe termen lung.

In 2014, Romania i-a cunoscut pe toti - iar premierul Victor Ponta a declarat ca 2018 va fi o tinta buna pentru aderarea la moneda unica a UE. Pe langa faptul ca Romania nu indeplineste niciunul dintre cele patru criterii acum, legea functionarii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) nu este pe deplin compatibila cu Tratatul de functionare al UE (TFUE).

Potrivit CE, independenta bancii centrale si interzicerea finantarii monetare si accesul privilegiat nu sunt reglementate in mod adecvat.

Raportul CE include o evaluare a progreselor inregistrate de sapte state membre din afara zonei euro in ceea ce priveste adoptarea monedei europene. Celelalte sase state membre ale UE care inca nu sunt membre ale zonei euro sunt Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia. Romania este singura care nu indeplineste niciunul dintre cele patru criterii.

Articole recomandate

Citeste si despre