Romania, model de planificare familiala

/ / Modificat: 2007-09-13
Romania, model de planificare familiala





 

Peste 80% din populatia Romaniei din mediul rural acceseaza serviciile de baza de sanatatea reproducerii si planificare familiala, incluzand contraceptive gratuite, ca urmare a contributiei parteneriatului Initiativa pentru Sanatatea Familiei din Romania (ISFR), derulat de catre Ministerul Sanatatii Publice si Institutul de Cercetare si Formare JSI, cu finantare din partea Guvernului S.U.A., prin Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), din anul 2001.

Succesul parteneriatului s-a datorat utilizarii unei strategii de implementare bazata pe trei componente numita "strategia celor trei piloni" – existenta in acelasi loc si in acelasi timp, a furnizorilor de servicii medicale instruiti si care raspund nevoilor clientilor, existenta contraceptivelor care se distribuie gratuit si, ultima componenta, populatia informata asupra dreptului la consiliere si contraceptie stie unde se ofera aceste servicii.

Aceasta strategie a fost utilizata la nivelul asistentei primare de sanatate din mediul rural. Ulterior, acest model de succes a fost extins in zonele urbane cu populatie defavorizata si in maternitati.

Astfel, s-a constituit o adevarata "retea de suport" a serviciilor in domeniu: oriunde o femeie acceseaza sistemul sanitar – medic de familie, clinica de planificare familiala sau sectii de obstetrica-ginecologie – ea primeste informatii de specialitate, cat si contraceptive.

Aceasta strategie evidentiaza Romania ca un model in aceasta regiune a Europei, astfel incat specialisti din Rusia, Ucraina, Georgia, Albania, Armenia, Kazahstan, Tadjikistan, Kirghistan au venit sa studieze abordarea folosita in tara noastra.

Impactul acestui program, menit sa creasca accesul la serviciile pentru sanatatea reproducerii la nivel national, in special in mediul rural, ca si in zonele urbane greu accesibile a fost semnificativ, contribuind major la cresterea utilizarii metodelor moderne de contraceptie, care s-a triplat intre anii 1993 si 2004.

In aproximativ 15 ani, Romania a reusit sa reduca spectaculos numarul foarte mare de avorturi de la inceputul anilor ’90 (de la 3,4 avorturi per femeie in 1993 la 0,84 avorturi per femeie in 2004 – conform Studiilor de Sanatatea Reproducerii efectuate in anii 1993 si 2004), crescand in acelasi timp semnificativ rata utilizarii contraceptivelor moderne (de la 10% in 1993 la 34% in 2004 – conform acelorasi surse).

Rata mortalitatii materne inregistreaza, de asemenea, o scadere constanta de-a lungul anilor, inregistrand-se 0,17 decese materne la 1.000 nou-nascuti, comparativ cu 0,83 decese la 1.000 nou nascuti inregistrate la inceputul anilor ’90 . in Romania la momentul actual, peste 9.000 de cadre medicale din asistenta primara de sanatate din mediul rural si urban ofera consiliere, consultatii si contraceptive gratuite.

In program sunt incluse 52 de maternitati cu cele mai multe paturi, astfel incat numai in 2007 aproximativ 90.000 de paciente au beneficiat si de servicii de planificare familiala.

Prin campaniile nationale si locale de informare, educare si comunicare s-a urmarit schimbarea mentalitatii femeilor privind contraceptia si informarea acestora privind distributia de contraceptive gratuite. Campaniile au inclus o serie de activitati, precum: conferinte de presa, realizarea si distribuirea de materiale informative in comunitate, inclusiv in fabrici, parcuri, supermarketuri, targuri, blocuri din cartiere sarace, actiuni de informare a decidentilor la nivel local si concursuri pentru jurnalisti.

In sesiunile de educatie s-au utilizat instrumente inovatoare: "tablita magnetica", mini-serialul “Femei adevarate", difuzat de catre TVR si statiile locale de televiziune.

Ministerul Sanatatii

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre