Retete speciale pentru Lasata Secului de Postul Sfintilor Petru si Pavel

/ / Modificat: 2025-06-14
Retete speciale pentru Lasata Secului de Postul Sfintilor Petru si Pavel

Lasata secului este momentul care marcheaza despartirea de mancarurile „de dulce” si inceputul unei perioade de post si rugaciune. Pentru Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, care este mai scurt decat alte posturi din an si are o data variabila in functie de Paste, Lasata secului are loc cu o zi inainte de inceperea postului, adica in duminica de dinainte.

Cand are loc Lasata secului pentru Postul Sfintilor Petru si Pavel in 2025?

In 2025, Postul Sfintilor Petru si Pavel incepe pe luni, 16 iunie, astfel ca Lasata secului se tine duminica, 15 iunie. Postul se incheie pe 29 iunie, de sarbatoarea Sfintilor Apostoli.

Semnificatia religioasa si traditiile Lasatei Secului

Lasata Secului este o sarbatoare de traditie ortodoxa, care precede fiecare post important din an. Este o zi cu o incarcatura spirituala si culturala deosebita, in care crestinii:

  • Se impaca cu rudele si cunoscutii

  • Participa la slujbe si se spovedesc

  • Se aduna in familie pentru o masa imbelsugata, ca o „despartire de dulce”

Ce se gateste de Lasata Secului? Retete traditionale romanesti

In multe regiuni ale tarii, se pastreaza obiceiul de a pregati mancaruri bogate si deserturi traditionale, ca semn de recunostinta si bucurie inaintea unei perioade de post.

Iata cateva retete potrivite pentru Lasata Secului:

1. Pui cu smantana si mamaliguta

Ingrediente:

  • 1 pui sau 4 pulpe de pui

  • 300 ml smantana grasa

  • 2 linguri faina

  • 3 catei de usturoi

  • sare, piper

  • 1 lingura ulei

Mod de preparare:

  1. Se prajesc pulpele usor in ulei pana se rumenesc.

  2. Se adauga un pic de apa si se lasa sa fiarba inabusit.

  3. Separat, se amesteca smantana cu faina si usturoiul pisat.

  4. Se adauga peste carne si se mai lasa la fiert 10 minute, pana se leaga sosul.

  5. Se serveste cu mamaliguta calda.

2. Placinta cu branza dulce si stafide

Ingrediente:

  • 1 pachet foi de placinta

  • 500 g branza de vaci

  • 3 oua

  • 150 g zahar

  • coaja de lamaie

  • 100 g stafide

  • 1 plic zahar vanilat

  • unt sau ulei pentru uns

Mod de preparare:

  1. Se amesteca branza cu ouale, zaharul, stafidele si aromele.

  2. Se unge tava, se asaza 2-3 foi unse intre ele, se pune umplutura, apoi alte foi.

  3. Se coace la 180°C pana se rumeneste frumos.

  4. Se serveste pudrata cu zahar.

3. Ciorba taraneasca de porc cu tarhon

Ingrediente:

  • 500 g carne de porc cu os (spata, coaste)

  • 1 ceapa, 2 morcovi, 1 radacina de patrunjel

  • 1 ardei gras, 2 rosii

  • 1 legatura de tarhon (sau tarhon uscat)

  • sare, piper, otet dupa gust

Mod de preparare:

  1. Se fierbe carnea in apa cu sare, se spumeaza.

  2. Se adauga legumele taiate cubulete.

  3. Cand toate sunt fierte, se adauga tarhonul si putin otet pentru acreala.

  4. Se serveste fierbinte, cu paine de casa sau ardei iute.

Dupa Lasata secului: intrarea in post

Din ziua urmatoare, incepe Postul Sfintilor Petru si Pavel, care este un post mai usor decat cel al Pastelui, dar cu interdictii clare la carne, oua si lactate. In zilele de marti si joi se tine post aspru, iar in zilele de sambata si duminica este dezlegare la peste si vin.

Lasata secului pentru Postul Sfintilor Petru si Pavel este un prilej de a ne reconecta cu valorile credintei, cu familia si cu traditiile. Este o trecere simbolica, dar si practica, de la bucuria mesei bogate la cumpatarea sufletului. Iar bucatele pregatite in aceasta zi ne aduc impreuna, la masa si in spirit.

 

Foto: Freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre