Raport ingrijorator: unul din cinci copii romani nu are suficienta mancare, unul din zece a abandonat scoala de tot

/ / Modificat: 2022-06-01
Raport ingrijorator: unul din cinci copii romani nu are suficienta mancare, unul din zece a abandonat scoala de tot

Problemele copiilor din mediul rural au revenit in atentia publica, dupa ce World Vision Romania a publicat un raport ingrijorator. Unul din zece copii care locuiesc la sat nu frecventeaza deloc scoala, unul din cinci spune ca nu are suficienta mancare si tot unul din cinci afirma ca se confrunta cu violenta la scoala. Studiul „Bunastarea copilului in mediul rural” a analizat raspunsuri de la copii, parinti si adolescenti, iar rezultatele vorbesc de la sine.

Raportul declarat reprezentativ a fost realizat in perioada aprilie-mai a acestui an, pe trei esantioane: adulti (1.747 de respondenti), adolescenti (1.120 de respondenti) și copii (1.232 de respondenti). Cercetarea a scos la iveala problemele sociale cu care se confrunta elevii din mediul rural: abandonul scolar, violenta si lipsa hranei fiind cele mai acute dintre ele. Situatia nu este mai roz nici in ceea ce ii priveste pe parinti: mai bine de un sfert dintre cei care au raspuns la chestionar spun ca nu ar sti ce sa faca daca ai lor copii ar fi victimele unui abuz.

Rezultatele studiului:

  • 2 din 10 copii spun ca familia le asigura doar uneori sau nu le asigura niciodata suficienta mancare;
  • 1 din 10 copii nu frecventeaza in prezent nicio institutie de invatamant;
  • 1 din 5 copii spune ca violenta este prezenta in scoala lui mult sau foarte mult;
  • 28% dintre parinti n-ar sti ce sa faca daca propriul copil ar fi victima unui abuz;
  • 37% dintre adolescenti lipsesc de la scoala uneori sau intotdeauna pentru ca trebuie sa lucreze in gospodarie;
  • 47% dintre adolescenti spun ca niciodata nu le place scoala sau le place doar uneori;
  • 30% dintre adolescenti se simt expusi unor riscuri in comunitate, cel mai frecvent invocat motiv fiind violentele comise de persoane in stare de ebrietate;
  • 34% dintre minori au incercat alcoolul si 43% dintre ei consuma alcool cel putin o data pe luna.

Cum se vede situatia din perspectiva parintilor

Potrivit datelor facute publice de cei de la World Vision, 8% dintre familiile de la sate si-au retras copiii de la scoala din cauza neajunsurilor financiare. In urma cu 10 ani, aceasta cifra era mult mai mica: 3%. In acest context, 14% dintre adolescenti au declarat ca se duc frecvent la culcare nemancati, iar pentru 9% dintre ei acest lucru este ceva obisnuit.

In ceea ce ii priveste pe parinti, lipsa informatiei se manifesta acut in mediul rural. 42% dintre respondenti nu ar sti cum sa actioneze daca ar afla ca un copil din comunitate este neglijat sau abuzat, iar 28% dintre ei nu ar sti ce sa faca nici daca propriul copil ar fi victima unui abuz.

In contextul in care 88% dintre adultii din mediul rural au absolvit cel mult o scoala postliceala, consecinta este ca multi dintre acesti parinti nu inteleg rolul educatiei si isi opresc copiii de la a merge la scoala, pentru a-i ajuta in gospodarie. 37% dintre adolescenti au spus ca lipsesc de la scoala pentru ca trebuie sa munceasca in gospodarie, iar 46% dintre ei se declara obositi din aceasta cauza. 24% dintre copiii chestionati au spus ca nu are cine sa ii ajute la teme atunci cand intampina dificultati, pentru ca parintii nu se pricep.

FOTO: Facebook/SOS Satele Copiilor

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre