Proiectul prin care parintii primesc zile libere daca se inchid scolile, adoptat de catre deputati

/ / Modificat: 2019-12-11
Proiectul prin care parintii primesc zile libere daca se inchid scolile, adoptat de catre deputati

In situatia in care unitatile scolare sunt inchise temporar din diferite motive, parintii au dreptul la mai multe zile libere pentru supravegherea copiilor. este vorba de un proiect de lege care a primit raport favorabil in Comisia de munca a Camerei Deputatilor.

Proiectul prevede acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decise de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu, informeaza Agerpres.

Proiectul va intra in dezbatere in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.  

Cine are dreptul la zile libere

"Propunerea acorda dreptul unuia dintre parinti de a sta acasa cu copilul, daca acesta are varsta de pana in 12 ani sau daca este incadrat in categoria persoanelor cu dizabilitati. In situatia familiilor monoparentale, zilele libere se acorda parintelui care este si tutorele legal al copilului", se arata in expunerea de motive a proiectului. 

Cum se vor acorda zilele libere? 

Potrivit proiectului, zilele libere se vor acorda pe baza unei declaratii pe proprie raspundere, semnata de catre ambii parinti, respectiv de catre tutorele legal in cazul familiei monoparentale, depusa la angajator de catre parintele care va supraveghea copilul in perioada cand autoritatile decid sa inchida scolile. Prevederile legii se aplica angajatilor din mediul public si privat. 

"Indemnizatia pentru fiecare zi libera se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este egala cu salariul corespunzator al unei zile lucratoare," se mai precizeaza in expunerea de motive.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Proiect Zile libere Scoli inchise

Articole recomandate

Citeste si despre