Proiect de lege: Stimulent de risc de 2.000 de lei pentru profesori si educatori

/ / Modificat: 2020-09-03
Proiect de lege: Stimulent de risc de 2.000 de lei pentru profesori si educatori

Profesorii si educatorii ar putea primi 2.000 de lei lunar, pe toata durata starii de alerta si a starii de urgenta, daca proiectul de lege initiat de Marcel Ciolacu, lider PSD, va fi aprobat. 

Potrivit proiectului, cadrele nedidactice ar urma sa primeasca 1.500 de lei pe luna. 

 Articolul I. (1) - Cadrele didactice, precum si personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din invatamantul de stat vor primi un stimulent de risc in cuantum de 2000 de lei lunar, respectiv de 1500 de lei lunar acordat pe toata durata starii de alerta si a starii de urgenta, pentru implicarea si expunerea in fata riscului raspandirii coronavirusului COVID-19.

(2) - Stimulentul de risc acordat conform aIin. (1) nu se cuprinde in baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale, contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv a contributiei asiguratorii pentru munca, reglementata la titlul V <Contributii sociale obligatorii> din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. II. In termen de 15 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Guvernul va emite normele de aplicare ale prezentei legi", se arata in propunerea legislativa.

Initiatiatorii proiectului au solicitat procedura de urgenta ca acesta sa fie votat cat mai repede. 

"Decizia celor care au initiat acest proiect a fost ca cadrele didactice sa beneficieze de un stimulent de 2.000 de lei lunar, iar personalul didactic auxiliar si personal nedidactic, 1.500 de lei lunar. Mentionez faptul ca de aceste stimulente vor beneficia si cei care vor face cursurile fizic la scoala, dar si cei care vor face cursurile online. Explicatia este una foarte simpla, Guvernul a esuat in a pune la dispozitia dascalilor instrumentele necesare pentru incepere in siguranta a anului scolar, iar in regim de urgenta credem ca dascalii, dar si personalul auxiliar au nevoie de aceste stimulente pentru a-si achizitiona pana la urma acele rechizite de care au nevoie, pentru a-si asigura dezinfectantii, mastile", a declarat Alfred Simonis, liderul deputatilor PSD.

Acesta a precizat ca un profesor care preda cateva ore are nevoie de mai multe masti de protectie pe zi, iar cei care predau online trebuie sa faca cursuri de instruire.

Sursa: observatornews.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre