Peste 6.000 de sesizari privind disparitii de copii in ultimul an

/ / Modificat: 2020-05-25
Peste 6.000 de sesizari privind disparitii de copii in ultimul an

Bucuresti, 25 mai 2020: In decursul ultimului an (30 aprilie 2019 – 20 mai 2020), au fost inregistrate 6.475 de sesizari privind minori  care au disparut de acasa, un bilant dramatic, in conditiile in care  192 au varste pana la 10 ani, 1.623 cu varsta cuprinsa intre 10-14 ani si 4.660 mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Directia de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Politie. Organizatia Salvati Copiii trage un semnal de alarma asupra implicatiilor pe termen lung ale acestui fenomen, agravat in perioada de izolare sociala, care a expus copiii unui numar mai mare de situatii de violenta domestica, precum si de diferite forme de abuz in mediul online.

In aceeasi perioada de timp, potrivit aceleiasi surse, 6.742 de minori au fost gasiti, dintre care:

  • 207 cu varste pana la 10 ani;
  • 1.711 cu varsta cuprinsa intre 10-14 ani;
  • 4.824 mai mari de 14 ani.

Cele mai multe disparitii au fost inregistrate la Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti (sectoarele 1-6), I.P.J. Constanta, I.P.J. Iasi si I.P.J. Bistrita-Nasaud.

In peste 95% din sesizarile de disparitii este vorba de plecari voluntare, cele mai multe disparitii fiind inregistrate in randul adolescentilor. in 40% dintre acestea, este vorba de plecari voluntare din centre, in vreme ce in cazul familiilor se inregistreaza un procent de 60% de plecari intentionate. Copiii pleaca intentionat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioada nedeterminata.

In ultimii 5 ani numarul sesizarilor disparitiilor de copii aproape s-a dublat, astfel ca in 2015 erau 3.736 de sesizari si azi sunt 6.475 de sesizari. 

Principalele motive care ii determina pe copii sa isi paraseasca familia sau centrele de ocrotire sunt: neglijarea si lipsa de supraveghere din partea adultilor responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice si/sau emotionale; lasarea lor in grija bunicilor sau a altor rude, odata cu plecarea apartinatorilor legali la munca in strainatate; blocaje in comunicarea cu parintii, cu precadere in situatii dificile; abandonul scolar si influenta/presiunea anturajului; consumul de alcool si substante halucinogene; situatia economica precara a familiei.

„Cand un adolescent pleaca de acasa, el este deja intr-o stare psiho-emotionala fragila si nu isi da seama ca, in loc sa gaseasca un refugiu, poate sa cada intr-o capcana din care cu greu va fi tras inapoi. De aceea, programele de sprijin psihologic sunt esentiale, mai ales zilele acestea, cand copiii petrec mai mult timp in mediul online si astfel devin mai vulnerabili in fata diverselor forme de abuz si exploatare. 

in acest context, Salvati Copiii Romania si-a intensificat eforturile pentru a oferi sprijin psihologic parintilor si copiilor, atat prin intermediul liniilor telefonice, cat si online.”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

UN COPIL DISPARE LA FIECARE DOUa MINUTE, iN EUROPA

Datele furnizate de Federatia Europeana pentru Copilul Disparut si Exploatat Sexual (Missing Children Europe), centralizate la nivel european, arata contextele dramatice in care ajung copiii disparuti, astfel ca la fiecare doua minute este raportata disparitia unui copil.

De Ziua Internationala a Copiilor Disparuti, care este marcata in 25 mai, Salvati Copiii Romania atrage atentia asupra situatiilor de risc in care pot ajunge copiii care pleaca de acasa sau din centre. 

in acest sens, organizatia realizeaza intalniri regulate cu consilierii scolari pentru identificarea copiilor si a familiilor aflate in situatii de risc si acordarea ajutorului necesar prin includerea lor in programele de consiliere, suport educational si activitati de timp liber, furnizate in Centrele de Consiliere pentru Parinti, Centrele Educationale si centrele Crestem impreuna (pentru copii ai caror parinti muncesc in strainatate).

Mesajul „Fuga de acasa este o capcana, nu un refugiu!” este unul esential si este nevoie de un efort sustinut pentru a avertiza asupra situatiilor de risc in care copiii si adolescentii lipsiti de sprijin pot lua decizii cu impact negativ major asupra sigurantei si vietii lor. 

Nota pentru editori:

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi in intreaga lume. 

  • in calitatea sa de organizatie-umbrela, Missing Children Europe reprezinta 30 de organizatii neguvernamentale din 26 de tari membre europene. Fiecare dintre aceste organizatii activeaza in domeniul prevenirii si ajutorarii victimelor in caz de disparitie si/ sau exploatare sexuala. 
  • Misiunea Salvati Copiii Romania, ca membru al Missing Children Europe, este de a proteja copiii de orice forma de violenta, abuz sau neglijare care este cauzata sau este un rezultat al disparitiei acestora. 
  • in Romania, Centrele de Consiliere pentru Parinti, Centrele Educationale si centrele Crestem impreuna (pentru copii ai caror parinti muncesc in strainatate) functioneaza la nivel national si furnizeaza servicii de evaluare, consiliere psihologica si educatie parentala pentru copii si parinti, suport educational pentru copii, activitati de socializare si timp liber pentru copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate, cat si suport psihologic si educational pentru rudele in grija carora au ramas acesti copii.

Mai multe informatii: Mihaela Dinu, Coordonator Program Salvati Copiii Romania, Tel.:0723.276.350, e-mail: mihaela.dinu@salvaticopiii.ro

Articole recomandate

Citeste si despre