Ministrul Muncii, pentru parintii care nu au cu cine sa lase copiii:NU recomand concediul medical si de odihna

/ / Modificat: 2020-03-11
Ministrul Muncii, pentru parintii care nu au cu cine sa lase copiii:NU recomand concediul medical si de odihna

Inchiderea scolilor si gradinitelor a dat mari batai de cap parintilor care nu au cu cine sa-si lase copiii.  

In acest context, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, propune ca parintii sa ramana prin rotatie acasa cu cei mici.

"Prin decizia de inchidere a scolilor si gradinitelor, parintii a peste trei milioane de copii se afla in situatia de a identifica solutii alternative pentru supravegherea copiilor. Parintii s-au confruntat cu aceeasi intrebare: avem un plan de rezerva? Cei care au solutii au rasuflat usurati. Cei care nu au prin preajma rude, cei care au un program de lucru indelungat, cei care nu au angajatori ingaduitori s-au aflat, dintr-o data, intr-o situatie disperata. Gandul meu s-a dus la cazul lui B., tata din familie monoparentala, care are in ingrijire o fetita de 3 ani. In urma unei tragedii, mama a decedat la nasterea fetitei, tatal a ramas sa isi creasca fiica singur. O are inscrisa la o gradinita cu program prelungit," a scris Violeta Alexandru pe Facebook, potrivit Mediafax.

Ministrul vine si cu cateva solutii pentru parinti, pe care le pot aplica in perioada in care unitatile de invatamant sunt inchise.

"1. Munca de acasa, acolo unde angajatorul permite acest lucru;

2. Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii si conditiile logistice permit;

3. Flexibilizarea programului de munca (modificarea orelor de incepere a programului de lucru, prestarea doar a catorva ore pe zi sau doar a catorva zile pe saptamana la sediul angajatorului restul muncii urmand a se desfasura de la distanta)," sunt cele trei propuneri are ministrului Muncii.

In cazul familiilor cu doi parinti, flexibilizarea programului de munca este preferabila astfel incat unul dintre parinti sa munceasca dimineata si altul dupa-amiaza.

"La nevoie, dand dovada de spirit de solidaritate, mai multe familii se pot organiza, astfel incat, pe rand, cate un parinte, prin rotatie, sa ramana acasa cu cei mici. Nu as recomanda: 

1. Concediul de odihna, in aceasta perioada. Mai mult, unii angajatori pot nega, pe baza actualei legislatii, acordarea concediului unor angajati care cer, in masa, concediul de odihna. 

2. Concediul medical. Nu vreau sa discut despre cum se poate obtine, dintr-o data, un astfel de document," mai scrie ministrul Muncii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ministrul muncii Violeta alexandru Concediu

Articole recomandate

Citeste si despre