Ministrul Educatiei, despre homeschooling: "Nu este o optiune fericita pentru asigurarea dreptului la educatie"

/ / Modificat: 2023-04-26
Ministrul Educatiei, despre homeschooling:

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a vorbit recent despre tendinta tot mai frecventa a parintilor de a imbratisa educatia acasa, homeschoolingul. Oficialul a marturisit insa ca acest tip de educatie nu reprezinta o optiune fericita pentru copii. 

Replica a venit după ce deputata Ana Loredana Predescu (PSD) a propus ca să fie introdusă în lege și sintagma „homeschooling”.

„Pe chestiunea ridicată de doamna deputat, apropo de homeschooling, punctul de vedere al Ministerului este că avem deja învățământ cu frecvență seral, cu frecvență redusă, alternative educaționale. Avem opțiuni pentru cei care, din motive medicale, nu pot participa fizic în spațiul școlar clasic. Considerăm că, în acest moment, pentru sistemul educațional din România, este bine ca formele de organizare a învățământului preuniversitar să fie cele din articolul, cu amendamentul pe care l-am sugerat. Nu considerăm că homeschoolingul, în acest moment, este o opțiune fericită pentru asigurarea dreptului la educație”, a precizat Ligia Deca.

Care a fost propunerea facuta de Ana Loredana Predescu

Ana Loredana Predescu (PSD): „Eu propun și sintagma de învățământ de tip „homeschooling”. De ce? Pentru că el oricum funcționează, în acest moment, într-o formă nereglementată. Pentru că s-ar elimina o presiune făcută asupra părinților. De ce? Deoarece, nefiind reglementat acest sistem, multe școli își arogă atitudini extrem de ostile față de părinți, cum este Inspectoratul din Mureș care a trimis nu mai târziu de anul trecut, în februarie, o adresă părinților în care, efectiv, făcea presiune și chiar îi amenința că, în situația în care își vor retrage copiii de la școală, pot suporta inclusiv sancțiuni penale, pentru că acest sistem nu este reglementat și nu se află inclus niciunde în legislația României. Deci, îi dădeau și o încadrare de natură penală, ceea ce nu este corect nici față de părinți, nici față de copii.

Sunt nenumărați elevi care practică sportul de performanță, merg la olimpiade și nu au acces la învățământ, la orele de la clasă. De ce? Pentru că foarte multe școli nu-i primesc, nu le acceptă absențele. Ei frecventează o formă de învățământ, cum să spun, la mica înțelegere cu inspectoratul școlar sau directorul școlii la care ei sunt înscriși. (…) Consider că ar fi bine să introducem această sintagmă, în lege, de homeschooling, urmând ca acest sistem să fie foarte bine reglementat de către Ministerul Educației. (…)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ministrul educatiei Homeschooling

Articole recomandate

Citeste si despre