Ministrul Educatiei, anunt surpriza pentru viitorii liceeni. Se schimba procedura de admitere

/ / Modificat: 2022-08-01
Ministrul Educatiei, anunt surpriza pentru viitorii liceeni. Se schimba procedura de admitere

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a venit cu vesti noi pentru elevii care urmeaza sa termine ciclul gimnazial si sa se inscrie la liceu. Sunt vizati in special cei care termina clasa a VIII-a in 2023, dar si generatiile urmatoare.

Procedura de admitere la liceu se schimba din nou. Concret, anunta Sorin Cimpeanu, elevii vor putea sustine examen de admitere la liceel la care doresc sa intre si, in functie de rezultatele obtinute, vor mai da sau nu Evaluarea Nationala. Examenul national dintre ciclul gimnazial si cel liceal devine o procedura menita sa asigure doar repartizarea elevilor care nu intra la liceul dorit, pe locurile ramase libere pentru repartizarea computerizata.

Modificarea va fi reglementata prin noua lege a Educatiei si ii vizeaza pe elevii care vor da la liceu incepand din2023. Una dintre cele mai importante reglementari noi este introducerea unui examen de admitere la liceupe care il pot sustine elevii care tintesc un loc intr-o anumita institutie de invatamat. Astfel, odata admisi, acestia nu vor mai avea emotii in timpul procedurii de repartizare computerizata. Masura nu este menita sa ii ajute doar pe elevi sa intre acolo unde chiar isi doresc, ci permite si liceelor sa isi selecteze mai usor viitorii elevi,

„Am încheiat o dezbatere cu 211 reprezentanti, directori, ai celor 211 colegii naționale. Concursul propriu de admitere a fost o cerere repetata de multi ani, a colegiilor centenare, a acelor colegii care au demonstrat ca pot sa faca performanta, care solicita sa selecteze printr-un concurs propriu elevii. Trebuie sa imbinăm excelenta si echitatea. Excelenta poate fi facuta in aceste colegii nationale”, a declarat Sorin Cimpeanu, la Antena 3.

Concret, examenul de admitere la liceu ar urma sa aiba loc inaintea examenului de Evaluare Nationala, iar institutiile vor putea pune la bataie la examenul propriu pana la 90% din locuri.

„Concursul propriu de admitere trebuie sa se finalizeze inainte de Evaluarea Nationala. O sansa in plus, nu ia din sansele existente, da o sansa in plus celor care vor sa demonstreze excelenta. Pana la 90% din locuri inseamna ca lasam decizia la nivelul scolii de a avea 60 sau 70 sau 50% din locuri”, a precizat ministrul Educatiei.

Articole recomandate

Citeste si despre