Ministrul Deca, despre simularea Evaluarii Nationale: "Au fost subiecte echilibrate care au asigurat atat grad mediu, dar si inalt de dificultate"

/ / Modificat: 2024-02-08
Ministrul Deca, despre simularea Evaluarii Nationale:

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a vorbit despre subiectele primite de elevi la simularea Evaluarii Nationale 2024. Intr-o conferinta de presa la PNL Bistrita, Deca a precizat ca "au fost „subiecte echilibrate care au asigurat atat, stiu eu, grad mediu, dar si inalt de dificultate, sa putem avea departajare”. Declaratia ministrului vine dupa ce mai multi parinti si elevi s-au plans, pe grupuri si retele de socializare ca subiectele la proba de matematica au fost grele si ca doar cei care au facut meditatii au putut sa le rezolve.

Deca a mai precizat ca, in ultimii ani, a observat o inflatie de note mari si „trebuie sa avem si subiecte care departajeaza intre copiii cu performanta medie si copiii cu performanta inalta”.

„Da, proba de simulare – era vorba despre simulare nationale – a avut o serie de subiecte care permit departajarea copiilor, pentru ca, in esenta, rezultatele de la Evaluarea Nationala vor fi folosite, ulterior, pentru admiterea la liceu. Am vazut, in ultimii ani, o inflatie de note mari, am vazut cum la cateva sutimi se decide repartizarea de la un liceu la altul si, cata vreme Evaluarea Nationala va fi utilizata exclusiv, deci ca singura proba pentru admiterea la liceu, trebuie sa avem si subiecte care departajeaza intre copiii cu performanta medie si copiii cu performanta inalta. Am vazut si eu feedbackurile, am incercat sa preluam si noi din partea cadrelor didactice pe care le avem indicate in diferite structuri. Multi au spus ca este foarte bine asa: sa avem subiecte de toate tipurile de dificultate”, a declarat ministrul Educatiei.

„Ceea ce pot sa asigur este: 1 – au fost subiecte echilibrate care au asigurat atat, stiu eu, grad mediu, dar si inalt de dificultate, sa putem avea departajare, iar in cadrul evaluarii nationale, filosofia Ministerul Educatiei a fost intotdeauna ca subiectele trebuie sa fie pentru nivel mediu. Aceasta filosofie ramane in picioare. Ma bucur ca, in acest an, am putut organiza aceste simulari odata cu corectura digitalizata, pentru ca asta ne permite sa vedem care sunt elementele pe care copiii, sa zicem, asa, nu s-au putut achita, nu au putut sa le rezolve, pentru ca mai avem timp sa insistam asupra lor pana la Evaluarea Nationala. Si doi – cred ca ne ajuta acest feedback sa putem si calibra pentru Evaluarea Nationala propriu-zisa”, a mai punctat Ligia Deca.

Parintii si elevii, nemultumiti de subiectele de la proba de matematica! Sorin Ion: "Au fost asa cum trebuie sa fie niste subiecte la un examen national”

Referitor la subiectele de la proba de matematica, secretarul de stat Sorin Ion a spus, la Euronews, a spus ca au fost “asa cum trebuie sa fie niste subiecte la un examen national”.

“Nu stiu daca este sanatos sa vorbim despre subiecte foarte usoare sau daca e bine sa avem subiecte usoare si oricum e discutabil. Nu veti gasi niciodata unanimitate in parerile profesorilor de matematica cu privire la nivelul de dificultate. Unii vor spune ca sunt usoare, altii vor spune ca sunt grele.”, a declarat Sorin Ion.

  • Surse: edupedu.ro, euronews.ro
  • Foto: Facebook 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simulare evaluare nationala Simulare capacitate

Articole recomandate

Citeste si despre