Masuri stare de alerta: Care sunt cele mai importante reguli schimbate de parlamentari

/ / Modificat: 2020-05-14
Masuri stare de alerta: Care sunt cele mai importante reguli schimbate de parlamentari

Masurile de relaxare care ar trebui sa se aplice dupa trecerea de la starea de urgenta la starea de alerta s-ar putea sa nu intre in vigoare chiar din 15 mai 2020. Cauza ar fi ca  procedura de legiferare are mai multi pasi de bifat pana va putea fi pusa in aplicare, scrie avocatnet.ro.

Proiectul de lege initiat de Guvern a suferit o serie intreaga de modificari la comisiile parlamentare, astfel ca pana la urma senatorii si deputatii au votat o forma foarte diferita de cea propusa de Executiv.

Cele mai importante reguli schimbate de parlamentari pentru perioada starii de alerta 

1. Starea de alerta va fi instituita prin hotarare de Guvern si va putea dura maximum 60 de zile, adica 30 de zile initiale si cel mult o prelungire cu alte 30 de zile. Aceasta chestiune nu figura in forma initiala a proiectului Executivului. Daca starea de alerta va face referire la cel putin jumatate de tara, Parlamentul va trebui sa aprobe masura in maximum cinci zile si va putea face modificari la ce a stabilit Executivul. O respingere va duce la incetarea starii de alerta.

2. Terasele barurilor si restaurantelor se vor putea deschide in timpul starii de alerta, cu conditia sa fie respectate masurile de protectie sanitara, dar fara sa se detalieze care ar fi acestea si cine le va emite. Guvernul propusese ca aceste unitati sa ramana inchise, cu exceptia celor care ofera servicii de tip livrare, drive-in, room service.

3. Mall-urile mici se vor putea redeschide integral. Este vorba de acele centre comerciale care au o suprafata mai mica de 15.000 mp, cu magazine individuale cu suprafata sub 500 mp. Aceasta este alta masura pe care Guvernul n-o dorea. Prin exceptie, vor mai putea fi deschise magazinele din mall-uri, indiferent de suprafata, daca au intrare separata. Mastile de protectie si dezinfectantii vor fi obligatorii pentru angajati si clienti.

4. Purtarea obligatorie a mastilor de protectie va fi stabilita prin ordin al ministrului Sanatatii si al ministrului Afacerilor Interne. Asta prevede proiectul adoptat de parlamentari. Initial, se dorea ca aceasta masura sa fie obligatorie din start, de la intrarea in vigoare a proiectului de lege. Masca va putea fi obligatorie in spatiile publice inchise, in spatiile comerciale, in transportul public si la locul de munca.

5. Angajatorul NU va putea modifica temporar locul si felul muncii, fara ca salariatul sa fie de acord, in timpul starii de alerta. Masura propusa de Guvern a fost eliminata de parlamentari din proiect. Deci, chiar si pentru munca la domiciliu si telemunca va fi nevoie de acordul salariatului.

6. Somajul tehnic pe banii statului se va mentine acolo unde raman restrictii. Practic, senatorii si deputatii au votat ca prevederile OUG 30/2020, actul care a introdus aceasta posibilitate, sa se aplice si dupa terminarea starii de urgenta, dar cel tarziu pana in ultima zi a anului 2020 si numai in domeniile de activitate in care au ramas restrictii in vigoare.

7. Liberele platite pentru parinti se vor da in continuare, dar fara restrictii. Initial se dorea pastrarea unor categorii de salariati care sa nu poata cere libere platite, dar s-a votat ca acestea sa se acorde fara restrictii.

8. Profesorii si elevii vor primi masti de la stat in timpul pregatirii pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat si in timpul acestor examene, pentru finalizarea adecvata a anului scolar 2019-2020.

9. Amenzi intre 500 si 15.000 de lei pentru incalcarea regulilor starii de alerta, desi Guvernul voia amenzi intre 1.000 si 5.000 de lei. Astfel, in Parlament s-a decis scaderea amenzii minime si majorarea amenzii maxime. Proiectul cuprinde si o lista clara de fapte si amenzile aferente.

Proiectul de lege NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stare de alerta Masuri

Articole recomandate

Citeste si despre