Ludovic Orban: Mastile vor fi obligatorii dupa 15 mai. Cei care nu le poarta vor fi sanctionati

/ / Modificat: 2020-05-12
Ludovic Orban: Mastile vor fi obligatorii dupa 15 mai. Cei care nu le poarta vor fi sanctionati

Dupa data de 15 mai, Romania va iesi din starea de urgenta si masurile luate pentru evitarea raspandirii coronavirusului se vor relaxa. In aceste conditii, masca va deveni un accesoriu obligatoriu.

Premierul Ludovic Orban a precizat ca masca de protectie  va trebui purtata in toate spatiile inchise aglomerate, de la mijloace de transport in comun pana in magazine si la serviciu. Cine nu respecta aceasta regula risca sanctiuni, dar acestea vor fi introduse gradual, dupa o perioada in care oamenii se vor obisnui cu noua normalitate.

Mastile vor fi la preturi rezonabile

Potrivit premierului, pe piata vor fi suficiente masti, la preturi rezonabile, iar persoanele vulnerabile le vor primi gratuit. Si elevii care vor merge la scoala pentru pregatirea pentru BAC si Evaluarea Nationala vor primi masti gratuit de la respectiva institutie de invatamant.

"Nu cred ca va fi necesar controlul preturilor. Noi am cautat sa dam drumul productiei de masti chirurgicale, cu trei pliuiri, cele care sunt de uz curent si care asigura o protectie de pana la 80 la suta. Deja avem 23 de producatori autorizati de entitatile din subordinea Ministerului Apararii, care au crescut capacitatea de productie zilnica in Romania. Ne-am organizat ca pe langa importurile care se fac de catre companiile private sa asiguram patrunderea pe piata a unei cantitati suficiente de masti care sa asigure satisfacerea cererii de masti care va exista dupa data de 15," a spus Ludovic Orban la Digi24.

Sanctiunile nu se vor aplica in primele zile

Intrebat daca cei care nu vor purta masti vor fi sanctionati, premierul a raspuns ca va exista cu siguranta o sanctiune, dar aceasta se va aplica dupa o anumita perioada in care oamenii se vor obisnui cu noua normalitate. 

"Cred ca lucrurile trebuie sa se dezvolte gradual, nu trebuie sa ne apucam sa sanctionam oamenii. Trebuie ca ei sa se obisnuiasca cu purtatul mastii, sa invete sa aiba masti la ei, de asemenea si angajatorii sa asigure masti pentru personal," a subliniat Ludovic Orban la Digi 24.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ludovic orban Premier romania Masca protectie

Articole recomandate

Citeste si despre