Inaltarea Domnului. Ce traditii si obiceiuri se respecta in aceasta zi

/ / Modificat: 2023-05-24
Inaltarea Domnului. Ce traditii si obiceiuri se respecta in aceasta zi

Conform Calendarului Ortodox, la data de 25 mai 2023, crestinii ortodocsi praznuiesc Inaltarea Domnului, cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii, de dupa Paste. In aceeasi zi este celebrata si Ziua Eroilor, in memoria celor cazuti de-a lungul anilor pe campurile de lupta, pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului. 

Astfel, anul acesta, in ziua de Inaltare, dupa Sfanta Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului romanesc in toate catedralele, bisericile, manastirile, cimitirele, troitele si monumentele inchinate acestora. Apoi, la orele 12:00, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din Romania sunt trase in semn de recunostinta fata de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinta si tara. 

Traditii si obiceiuri de Inaltarea Domnului 

Inaltarea Domnului, cunoscuta in popor si sub denumirea de Ispas, este praznuita la 40 de zile dupa Inviere, in Joia din saptamana a VI-a, dupa Pasti. Anul acesta o sarbatorim pe 25 mai. Conform crestinortodox.ro, in aceasta zi crestinii se saluta cu „Hristos S-a inaltat!” si „Adevarat S-a inaltat!”. 

Exista, de asemenea, o serie de traditii si obiceiuri pe care oamenii le respecta cu sfintenie in ziua de Inaltare, pentru a avea parte de noroc, sanatate si spor in casa. 

Potrivit traditiei populare, in ziua de Inviere nu se dau lucruri cu imprumut, mai ales bani, sare si chibrituri si nu se instraineaza nimic din gospodarie ca sa nu se piarda sporul casei. De asemenea, in ajun de Inaltare, gospodinele agata leustean la porti si ferestre, pentru a tine strigoii la distanta. Un alt obicei spune ca, in aceasta zi, fetele si femeile trebuie sa poarte la brau frunze de leustean ca sa nasca prunci sanatosi. In unele sate se poarta la brau frunze de nuc pentru ca asa ar fi avut Iisus cand s-a inaltat la cer.

Unii oameni cred ca de Inaltare, sufletele celor adormiti se inalta la Cer odata cu Iisus si exista posibilitatea ca ele sa se rataceasca. Gospodinele pregatesc bucate pentru a da de pomana pentru cei trecuti la cele vesnice, ca sa nu se intoarca din cale si sa devina strigoi.

Rugaciunea care se roseste de Inaltarea Domnului

Iata ce rugaciune sfanta este bine sa rostesti astazi, de Inaltarea Domnului:

„Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorandu-Te din inaltimile ceresti pentru a noastra mantuire si hranindu-ne cu bucurie duhovniceasca in sfintele si prealuminoasele zile ale invierii Tale si, iarasi, dupa savarsirea slujirii Tale pamantesti, Te-ai inaltat cu slava de la noi la ceruri si ai sezut de-a dreapta lui Dumnezeu si Tatalui! In aceasta senina si atotluminoasa zi a Dumnezeiestii Tale Inaltari la ceruri, pamantul praznuieste si salta, cerul se bucura astazi de Inaltarea Ziditorului fapturii, oamenii slavoslovesc neincetat vazand firea noastra cea ratacita si cazuta, pe umerii Tai, acum, Mantuitorule, luata si inaltata la ceruri. Ingerii se veselesc zicand: Cine este acesta, care a venit cu slava puternic in lupte si tare in razboaie? Acesta este cu adevarat Imparatul Slavei?

Invredniceste-ne si pe noi, neputinciosii, care gandim inca la cele pamantesti si savarsim neincetat cele placute trupului, sa cugetam la infricosatoarea Ta inaltare la cer, grijile cele trupesti si cele lumesti sa le lepadam si impreuna cu Apostolii Tai sa privim acum la cer si, cu toata inima si cu tot cugetul nostru, sa ne amintim ca acolo sus, in ceruri, este salasul nostru, iar aici pe pamant suntem doar straini si calatori, plecati din casa Parinteasca in tara indepartata a pacatului.

Pentru aceasta Te rugam cu osardie Doamne, ca prin preaslavita inaltarea Ta, sa insufletesti constiinta noastra, sa ne scoti din robia acestui trup si a acestei lumi pacatoase si sa ne invrednicesti sa cugetam la cele inalte, nu la cele pamantesti; ca nu se cuvine sa ne fie noua pe plac, ci Tie, Domnului si Dumnezeului nostru, sa-Ti slujim si sa lucram, pana cand dezlegandu-ne de legaturile trupului si trecand vamile vazduhului, sa dobandim cerestile Tale locasuri, unde stand de-a dreapta Slavei Tale, impreuna cu Arhanghelii si Ingerii si cu toti Sfintii, vom proslavi Preasfant Numele Tau, impreuna cu Parintele Tau Cel fara de inceput si cu Preasfantul si Bunul si de Viata Facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”

  • Surse: crestinortodox.ro, capital.ro, kanald.ro
  • Foto: pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarbatori

Articole recomandate

Citeste si despre