Este oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea privind cresterea alocatiilor

/ / Modificat: 2020-01-02
Este oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea privind cresterea alocatiilor

Alocatiile copiilor au fost majorate de la 1 ianuarie 2020. Copiii vor primi mai multi bani, dupa ce presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede ca alocatiile sa fie marite anual cu rata medie anuala a inflatiei. 

"Tara noastra se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste sumele cheltuielilor pentru alocafiile destinate copiilor”, este scris in motivatia initiativei facute de catre deputatul PNL Robert Sighiartau.

In 2019, alocatia pentru copii a fost de 300 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Copiii cu varsta cuprinsa intre doi ani si 18 ani aveau o alocație in valoare de 150 lei si 300 lei pentru copiii cu varsta cuprina intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.

Cum vor creste alocatiile in 2020 

Potrivit proiectului legislativ, se prevede ca alocatia pentru copii este stabilita in raport cu indicatorul social de referinta (ISR). In 2018, rata medie a inflatiei a fost de 4,6%, iar BNR estimeaza ca rata de final de an 2019 va fi de 4,2%.

Astfel, cuantumul alocatiei se stabileste in raport cu ISR, dupa cum urmeaza:

a) 0,6 ISR pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap);

b) 0,3 ISR pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin (3).

Taguri Alocatii 2020 Majorare alocatii

Articole recomandate

Citeste si despre