Elevii de clasa a VIII-a sustin, saptamana aceasta, simularea la Evaluarea Nationala. Prima proba a fost cea la limba romana, urmand cea la matematica si, respectiv, la limba materna. Cu putin timp inainte de inceperea simularii, elevii, parintii si profesorii acuza ca nu s-au putut pregati asa cum trebuia, din cauza unei erori a Ministerului Educatiei.
Atat elevii, cat si parintii si dascalii spun ca modelele de subiecte puse la dispozitie de Ministerul Educatiei au fost unele vechi si ca acele subiecte nu se mai regasesc in programa scolara actuala. O alta nemultumire a dascalilor si a elevilor este ca baremele de corectare ar fi gresite, in sensul ca nu ofera profesorilor posibilitatea de a evalua obiectiv lucrarile.
Ce au avut de rezolvat elevii la limba romana
Prima proba de simulare de la Evaluarea Nationala 2023 a fost cea la limba romana. Aceasta s-a desfasurat luni, 20 martie. Elevii de clasa a VIII-a au primit doua texte la prima vedere, cu o serie de cerinte. Este vorba despre un fragment din „Dansul ursului”, de Ion D. Sirbu și un fragment din „30 de ani in sa”, de Felix Topescu.
Primul subiect a avut 60 de puncte, iar elevii au avut de rezolvat o serie de cerinte aplicate pe texte. Fiecare cerinta rezolvata corect valoreaza de la 2 la 6 puncte. La subiectul al doilea, care a valorat 20 de puncte, elevilor li s-a cerut sa faca un rezumat al celui de-al doilea text, in maximum 120 de cuvinte.
Marti, 21 martie, are loc proba scrisa la matematica, iar miercuri, 22 martie, va fi simularea la limba materna. Notele vor fi afisate pe data de 29 martie. Acestea nu vor putea fi contestate, nici nu vor fi trecute in catalog. In cazuri exceptionale, in care elevii doresc ca notele sa fie consemnate in catalog, acestia pot face o cerere scrisa.
FOTO: Freepik