De ce nu vor fi deschise de luni, 8 noiembrie, toate scolile. Explicatiile lui Sorin Cimpeanu

/ / Modificat: 2021-11-07
De ce nu vor fi deschise de luni, 8 noiembrie, toate scolile. Explicatiile lui Sorin Cimpeanu

De luni, 8 noiembrie, elevii revin in banci, dupa o vacanta fortata de doua saptamani. Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a explicat de ce nu vor fi insa deschise toate unitatile scolare. 

Sorin Cîmpeanu a anunţat că 68% dintre şcoli încep cursurile luni, pe primele locuri aflându-se judeţele Dolj, Vâlcea şi Dâmboviţa. Potrivit ministrului interimar al Educației, școlile și grădinițele cu rata de vaccinare peste 60% a personalului încep cursurile fizic, celelalte online.

Ministrul Cîmpeanu este de părere că acest criteriu, ca 60% din personalul din învăţământ să fie vaccinat pentru reluarea cursurilor cu prezenţa fizică a elevilor, este o formulă de compromis cu multe neajunsuri.

Ce prevede hotărârea CNSU

Comitetul Național pentru Situații de urgență (CNSU) a adoptat, recent, hotărârea care stabilește condițiile în care școlile și grădinițele reiau cursurile. Hotărârea CNSU a fost urmată de un ordin de ministru. 

“A trebuit să găsim un criteriu de departajare între cele care pot funcţiona cu prezenţă fizică. Faptul că s-a introdus rata de vaccinare alături de toate celelalte condiţii de reglementare, reguli de protecţie sanitară, a fost introdus în ideea creării unui mediu cât se poate de sigur pentru elevi în şcoală şi în ideea unei protecţii cât se poate de bune a profesorilor din şcoli. (…) Este o formulă de compromis cu foarte multe neajunsuri, dar trebuia găsit un criteriu. Acest criteriu a avut în vedere mediul sigur pentru copii. S-a plecat de la OMS care a propus 70% rată de vaccinare pentru a asigura imunizarea de grup. S-a luat în considerare 60% rată de vaccinare fără a se ţine cont de persoanele care au trecut prin boală”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Articole recomandate

Citeste si despre