Copilul roman luat de sub tutela parintilor in Danemarca a ajuns in Romania si se afla in grija bunicilor

/ / Modificat: 2022-07-15
Copilul roman luat de sub tutela parintilor in Danemarca a ajuns in Romania si se afla in grija bunicilor

La inceputul anului, o stire despre o familie de romani din Danemarca a circulat intens in mass-media. Doi tineri parinti romani erau acuzati ca si-ar fi agresat bebelusul de cateva luni, dupa ce micutul a ajuns in stare grava la spital. Autoritatile din Danemarca au intervenit si au deschis o ancheta pentru a afla ce a patit copilul si, in acelasi timp, le-au interzis parintilor sa il mai vada. In paralel, autoritatile romane, prin Ministerul Familiei si Ministerul Afacerilor Externe, s-au implicat si au cerut repatrierea copilului, pentru ca acesta sa ajunga in grija bunicilor romani.

Zilele acestea, copilul, care a primit ingrijiri medicale si a ramas timp de cateva luni in grija autoritatilor sanitare daneze, a ajuns in Romania. Bunicii materni, in grija carora va ramane o perioada, au fost in Danemarca pentru a-si lua nepotul acasa. In tara, situatia copilului va fi monitorizata de autoritatile competente, au transmis reprezentantii celor doua ministere, care s-au ocupat de demersurile legale.

MAE a precizat ca finalizarea cazului prin aducerea copilului in Romania s-a realizat „in baza mecanismelor de cooperare existente la nivel national pentru cazurile de copii romani fata de care s-au dispus masuri de protectie pe teritoriul altor state, fiind rezultatul stransei colaborari dintre MAE si Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie si institutiile omoloage din Danemarca, cu sprijinul autoritatilor locale romane responsabile in ceea ce priveste protectia drepturilor copilului.”

Institutiile din Romania au tinut legatura permanent cu autoritatile competente din Danemarca si cu reprezentantii Ambasadei Romaniei la Copenhaga, inca din luna febrarie, de cand cazul familiei a ajuns in atentia autoritatilor si a presei din ambele tari.

„Am primit vesti extraordinare. Dupa eforturile considerabile facute de autoritatile romane, Danemarca a acceptat repatrierea baietelului M.R. si acesta a ajuns astazi la familia bunicilor materni! Ma bucur din tot sufletul ca prin eforturile facute de Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptiei, cu ajutorul nemijlocit al Ministerului Afacerilor Externe, am reusit sa convingem autoritatile daneze ca cea mai buna solutie pentru bebelus este ca acesta sa ajunga in grija familiei sale extinse. Bunicii materni ne-au impresionat si pe noi, prin determinarea pe care au avut-o sa dovedeasca faptul ca vor cu adevarat sa se implice total in cresterea copilului, sa-l ingrijeasca si sa-i asigure toate conditiile de care acesta are nevoie”, a transmis si Gabriela Firea, ministrul Familiei.

La inceputul acestui an, bebelusul, in varsta de cinci luni atunci, a ajuns in stare grava la spital in Danemarca. Medicii au banuit atunci ca bebelusul ar fi fost agresat si s-a vorbit chiar de „sindromul copilului scuturat”, din cauza simptomelor pe care le prezenta copilul. Parintii au fost atunci retinuti pentru a fi anchetati, iar dupa ce a primit ingrijiri medicale, copilul a ajuns in plasament la o familie de danezi. Bunicii materni au colaborat cu autoritatile si au facut eforturi pentru a-l aduce pe copil in tara si a-l creste aici, iar acest lucru s-a concretizat acum.

FOTO: Facebook

Articole recomandate

Citeste si despre