Cati bani vor primi bunicii sau rudele care se ocupa de cresterea copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate

/ / Modificat: 2023-05-29
Cati bani vor primi bunicii sau rudele care se ocupa de cresterea copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate

Bunicii sau rudele care se ocupa de ingrijirea copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate vor primi bani de la stat in fiecare luna. Anuntul a fost facut de Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse. 

In prezent, 69.000 de copii au parintii plecati la munca in strainatate si se afla in grija rudele pana la gradul IV. Dintre ei, 11.500 de copii romani au ambii parinti plecati in cautarea unui trai mai bun in afara tarii, iar aproape 7.800 de copii au parintele unic sustinator al familiei peste hotare.

Astfel, daca proiectul de lege va fi votat si ulterior promulgat, de ajutorul de 480 de lei vor beneficia persoanele care isi asuma intretinerea copilului. In perioada in care parintele sau parintii sunt plecati la munca, in strainatate, printr-o hotarare judecatoreasca.

„Cei mai multi au ramas in grija bunicilor sau a altor rude dar exista si cazuri in care sunt ingrijiti de vecini sau apropiati. De anul trecut, parintii care merg la munca in strainatate au obligatia sa anunte la primarie in grija cui lasa copiii. Inainte cu 40 de zile de plecare. Am propus modificarea Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Iar indemnizatia lunara de sprijin va fi de 0,8 ISR (Indicatorul Social de Referinta). Tot atat primesc persoanele sau familiile care au in plasament unul sau mai multi copii. Pentru fiecare copil, suplimentar alocatiei lunare de plasament”, sustine Gabriela Firea.

Ajutorul propus de Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie se adreseaza persoanelor care-si asuma intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor, printr-o hotarare judecatoreasca.

Propunerea se afla in pachetul legislativ pentru cresterea natalitatii, care se afla pe circuitul de avizare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bunici copii Crestere copii bunici

Articole recomandate

Citeste si despre