Cand vor putea depune femeile cererile pentru fertilizarile in vitro. S-a anuntat data oficiala

/ / Modificat: 2022-11-23
Cand vor putea depune femeile cererile pentru fertilizarile in vitro. S-a anuntat data oficiala

Romancele care vor sa beneficieze de bani de la stat pentru proceduri de fertilizare in vitro sunt cu un pas mai aproape de a-si indeplini visul. Guvernul va deconta 15.000 de lei pe an pentru procedurile medicale de fertilizare in vitro, iar femeile care doresc sa beneficieze de acest sprijin vor putea depune cererile online. Gabriela Firea, Ministrul Familiei, a transmis ca solicitarile vor putea fi depuse incepand cu data de 5 decembrie.

In cadrul ministerului a fost semnat ordinul comun care reglementeaza programul de sprijin. Masura se adreseaza femeilor care au intre 20 si 45 de ani si care au probleme de fertilitate. Se pot inscrie in program femeile si cuplurile care au domiciliu in Romania si care vor desfasura procedurile de fertilizare intr-un spital de stat sau intr-o clinica privata. Femeile care nu pot deveni mame pe cale naturala si vor sa apeleze la fertilizare vor putea depune cererile incepand din 5 decembrie, la adresa: natalitate@mfamilie.gov.ro.

Ce trebuie sa contina dosarul FIV decontate

Ministrul Gabriela Firea a precizat ca fondurile sunt suficiente pentru cererile din 2022 și că în 2023 numărul dosarelor ce pot fi acceptate va crește. Totodata, în funcție de numărul aplicațiilor, fondurile vor putea fi suplimentate.

„Dosarul va fi unul simplu si trebuie sa contina: o cerere tip; copii ale actelor de identitate; o declaratie pe proprie raspundere; documentul care contine dovada infertilitatii si indicatia medicala pentru FIV; adeverinta care atesta calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate; un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Avem fonduri suficiente pana la finalul anului, iar de anul viitor decontam 10.000 astfel de proceduri. Evident, vom suplimenta fondurile daca exista cerere din partea cuplurilor si femeilor”, a declarat Gabriela Firea.

Cei 15.000 de lei de la stat vor fi acordati in doua transe, sub forma de vouchere: 5.000 de lei pentru tratamentul medicamentos si 10.000 pentru procedura de fertilizare, care trebuie sa aiba loc intr-un spital sau o clinica acreditata.

Gabriela Firea a initiat acest program pentru cresterea natalitatii la nivelul Bucurestiului, in timpul mandatului ei de primar general. Dupa ce a trecut la conducerea Ministerului Familiei, aceasta si-a propus sa extinda programul la nivel national. Anuntul a fost facut la inceputul anului, iar in curand cuplurile care doresc sa beneficieze de acest sprijin din partea statului il vor putea solicita.

FOTO: Facebook

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilizarea in vitro Fertilizare Fertilizare

Articole recomandate

Citeste si despre