Cand se depun cererile pentru voucherele sociale de 500 de lei pe care le primesc elevii

/ / Modificat: 2022-08-20
Cand se depun cererile pentru voucherele sociale de 500 de lei pe care le primesc elevii

A mai ramas mai putin de o luna pana la inceperea anului scolar, iar elevii care provin din familii cu venituri modeste vor beneficia, si in acest an, de tichete sociale. Este al treilea an consecutiv cand Guvernul acorda ajutoare in valoare de 500 de lei pentru fiecare elev care are o situatie materiala dificila, pentru a impiedica abandonul scolar. Banii vor fi virati pe card, asa cum s-a intamplat si in anii precedenti, si vor putea fi folositi pentru achizitionarea de rechizite si haine pentru copii.

Prescolarii si elevii din ciclul si primar si cel gimnazial ai caror parinti au venituri mici vor primi de la Guvern cate 500 de lei pentru anul scolar urmator. Parintii acestor elevi si prescolari trebuie sa depuna o cerere pentru a beneficia de bani. In anul scolar 2022-2023, cererile se depun incepand cu 5 septembrie, adica din ziua in care incepe oficial anul scolar si pana pe 10 septembrie. Pe 23 septembrie, lista cu beneficiari urmeaza sa ajunga pe masa autoritatilor, insa nu se stie cand vor fi virate fondurile. In anul scolar precedent au existat elevi care au primit banii abia in luna aprilie.

Voucherele sociale pentru elevi au scopul de a preveni abandonul scolar

Pentru prescolari, cererile pentru tichete sociale vor fi depuse de catre parinti la primaria de care apartin, in timp ce pentru elevii din sistemul primar si gimnazial, cererile vor fi depuse la secretariatele scolilor in care acestia invata.

Anul trecut, 235.000 de elevi care se aflau intr-o categorie cu risc de abandon scolar au beneficiat de aceste ajutoare din partea Guvernului.

„Pentru prescolari, cererile pentru stabilirea si acordarea sprijinului financiar trebuie depuse la primarie si se intocmesc de reprezentantul familiei si se inregistreaza, impreuna cu actele doveditoare privind componenta familiei si a veniturilor, la primaria comunei sau orasului / sectorului din Bucuresti unde locuieste familia.

Pentru elevi (ciclul primar si ciclul gimnazial), cererile pentru stabilirea si acordarea sprijinului financiar se intocmesc de reprezentantul familiei si se depun, impreuna cu actele doveditoare privind componenta familiei si a veniturilor, la secretariatul unitatii de invatamant unde este inscris elevul, in termen de 5 zile de la data inceperii anului scolar, adica pana pe 10 septembrie 2022”, transmite Federatia Nationala a Parintilor.

Potrivit legii, pot beneficia de ajutoare elevii (de la clasa pregatitoare pana la clasa a VIII-a) care provin din familii in care venitul mediu net lunar pe membru de familie, calculat in luna iulie a fiecarui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe tara, adica 1.275 ron. In cazul prescolarilor, legea defineste ca familii defavorizate acele familii care au un venit lunar pe membru de familie de pana la doua ori valoarea venitului minim garantat pentru o singura persoana, adica 298 lei. La calcul se iau in considerare toate veniturile pe care membrii familiei le-au realizat in luna anterioara depunerii cererii pentru stimulent.

Banii nu vor putea fi retrasi de pe card si vor putea fi folositi doar pentru achizitionarea de rechizite si haine pentru copii.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vouchere copii

Articole recomandate

Citeste si despre