Cabinetele medicale ar urma sa dispara din multe scoli din Romania. Ce prevede proiectul legii invatamantului

/ / Modificat: 2023-04-03
Cabinetele medicale ar urma sa dispara din multe scoli din Romania. Ce prevede proiectul legii invatamantului

Proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar, cunoscut si ca „legea Deca”, a venit cu unele propuneri care au starnit controverse. Una dintre acestea se refera ca cabinetele medicale aflate in incinta unitatilor de invatamant. Ministrul Educatiei, Ligia Deca, vrea ca aceste cabinete sa fie desfiintate in scolile si gradinitele care au un efectiv mai mic de 300 de copii, potrivit proiectului.

Pana in prezent, legea nu conditiona existenta cabinetelor medicale din scoli si gradinite de numarul de copii. Lucrurile sunt pe cale sa se schimbe, daca noua Lege a Invatamantului va fi adoptata. Merita precizat faptul ca, la nivelul anului 2020, mai putin de 20% dintre scolile din Romania aveau cabinete medicale.

Art. 79 din proiect, alineatul luni, prevede ca „in fiecare unitate de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica din Romania, cu un numar de peste 300 elevi/prescolari/anteprescolari se infiinteaza/organizeaza cabinete de medicina scolara”.

Acolo unde nu exista cabinete medicale in scoli sau gradinite, serviciile medicale pot fi externalizate, cu aprobarea autoritatilor locale.

Alte prevederi in legatura cu existenta cabinetelor medicale in scoli:

„(5) Asistenta medicala din cadrul cabinetelor de medicina scolara se asigura de medici cu drept de libera practica si de asistenti medicali, asa cum sunt definiti de legislatia speciala.

(8) Finantarea cabinetelor de medicina scolara din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, inclusiv in ceea ce priveste asigurarea dotarilor, se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, prin fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Finantarea poate fi suplimentata din bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale de care apartin unitatile de invatamant, din fonduri externe nerambursabile, donatii sau sponsorizari, conform legii.

(9) Unitatile administrativ-teritoriale au obligatia de a asigura functionalitatea cabinetelor de medicina scolara din cadrul unitatilor de invatamant de stat care au fost infiintate si dotate prin fonduri europene nerambursabile, ulterior finalizarii perioadei de implementare a proiectului”.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoli inchise

Articole recomandate

Citeste si despre