Bani de la stat pentru bunicii care au grija de nepoti. Ce suma ar urma sa primeasca

/ / Modificat: 2023-02-09
Bani de la stat pentru bunicii care au grija de nepoti. Ce suma ar urma sa primeasca

Vesti bune pentru bunicii care au grija de nepotii lor. Potrivit unui proiect de lege, seniorii si-ar putea suplimenta veniturile, daca fac dovada ca stau cu nepotii, cat timp parintii lor sunt la serviciu.

Deputatii din Comisia pentru Munca au dezbatut marti o initiativa prin care s-ar putea acorda suma de 1.500 de lei pe luna bunicilor care stau cu nepotii lor mai mici de doi ani, dupa ce parintii se intorc la serviciu. Proiectul a mai fost adus in discutie si in trecut, insa acum se bucura de mai multa sustinere, din partea unor parlamentari de la UDMR, PNL si PSD.

Daca va deveni lege, proiectul va veni in sprijinul familiilor care nu au cu cine sa isi lase copiii, atunci cand se incheie concediul pentru cresterea lor. Legea ar veni insa si in sprijinul bunicilor cu pensii mici, care isi dedica timpul nepotilor, atunci cand parintii sunt la serviciu si cei mici inca nu merg la cresa.

Atunci cand parintele care a fost in concediu pentru cresterea copilului se intoarce la serviciu inainte ca micutul sa implineasca doi ani si il lasa in grija bunicilor, acestia din urma ar putea primi o indemnizatie de 1.500 de lei din partea statului, potrivit proiectului de lege. Initiativa a primit vot favorabil din partea Senatului, insa Camera Deputatilor este forul decizional. Deputatii au dezbatut initiativa, dar au amanat luarea unei decizii deocamdata. Comisia pentru Munca ar urma sa decida peste doua saptamani daca legea va fi adoptata.

Pentru a putea solicita ajutorul de la stat, bunicii trebuie sa aiba domiciliu in Romania, sa se ocupe efectiv de cresterea si ingrijirea nepotilor si sa aiba acordul parintilor pentru a face cerere. In cazul in care legea va fi adoptata, solicitarile se vor depune la primaria orasului de domiciliu. Acestea trebuie sa fie insotite de copie dupa actul de identitate al solicitantului si dupa certificatul de nastere al copilului, de acte doveditoare ale calitatii de bunic si de acordul scris al parintilor.

Cine beneficiaza, concret, de indemnizatia pentru bunici

Proiectul de lege arata ca pot beneficia de banii de la stat si acei bunici care:

a) au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului;

b) parinții firesti/adoptivi ai copilului care au prezentat in scris acordul privind incredințarea copilului catre unul dintre bunici, care va beneficia de concediu pentru cresterea nepotului/nepoatei.

Indemnizatia se poate suspenda

Ajutorul de stat pentru bunicii care ingrijesc nepotii se sisteaza daca:

a) beneficiarul executa o pedeapsa privative de libertate sau se afla in arest preventiv mai mult de 30 de zile;

b) beneficiarul a decedat;

c) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile de la art. 12, cumulativ: cetatean roman, cetatean strain sau apatrid si are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei si se ocupa de ingrijirea nepotului.

d) se constata ca timp de trei luni consecutive se inregistreaza mandate postale returnate.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bunici bone copii

Articole recomandate

Citeste si despre