Ajutorul bunicilor: 6 avantaje pentru parinti

/ / Modificat: 2013-04-04
Ajutorul bunicilor: 6 avantaje pentru parinti

Ajutorul bunicilor in ingrijirea si cresterea copiilor este de nepretuit. Multe dintre metodele folosite de bunici in disciplinarea copiilor nu mai sunt de actualitate si pot deveni adesea samanta de conflict intre tine si ei. In ciuda tuturor inconvenientelor, trebuie sa recunosti ca ajutorul pe care ti-l acorda atunci cand stau cu cel mic este inestimabil si foarte valoros. Iata care sunt principalele avantaje de care beneficiezi atunci cand ii ai prin preajma ta! "Cine n-are batrani, sa-si cumpere", graieste o zicala veche din popor.

Nu degeaba se spune ca batranii sunt cei mai intelepti. Invataturile dobandite in urma experientei de viata sunt valoroase si constituie lectii de viata importante pentru parinti si copii deopotriva. Este adevarat ca diferenta de mentalitate dintre generatii isi pune adesea amprenta in ceea ce priveste modul de disciplinare a copilului. Se nasc adesea conflicte intre bunici si parinti pe aceasta tema. Insa chiar si asa, bunicii sunt o mana de ajutor importanta in ingrijirea celui mic si o gura de aer si relaxare binevenita pentru parinti.  

Bunicii sunt bone de incredere, iubitoare si gratuite

Una dintre principalele surse de stres pentru parinti este alegerea bonei pentru copil, in momentul in care mama decide sa revina la munca si nu mai poate sta cu copilul. Ideea de a-l lasa pe cel mic in grija unui necunoscut da fiori pe spate oricarui parinte. Oricat de multe interviuri ai sustine cu diverse bone sau cate referinte ar avea o persoana, nicio persoana nu reuseste sa iti castige complet increderea.

Aici intervine cel mai important rol al bunicilor: de dadaca pentru copil. Bunicii reprezinta bone de nadejde, in care parintii au cea mai mare incredere. Pe langa faptul ca cei mici sunt ingrijiti cu multa dragoste, bunicii nu vor folosi niciodata abuzurile fizice sau verbale pentru a-l corecta sau disciplina pe cel mic. Il iubesc prea mult pentru a face asemenea gesturi.

Dimpotriva, acestia au tendinta de a-l rasfata din plin pe cel mic, ceea ce isca adesea conflicte intre ei si parinti. Nivelul de stres sau anxietate scade atunci cand stii ca lasi copilul in grija unei persoane din familie, care stii ca il iubeste si ca ar face orice sa il stie in siguranta. Un alt avantaj in a lasa copilul in grija bunicilor este faptul ca acestia nu trebuie remunerati pentru gestul lor. Ai ocazia sa economisesti banuti, pe care ii poti folosi in diverse scopuri in educatia copilului.  

Bunicii ofera sfaturi pretioase proaspetilor parinti

Bunicii copilului au fost si ei parinti la randul lor, ceea ce inseamna ca au ceva mai multa experienta in ingrijirea copiilor decat tine si partenerul tau. Este adevarat ca multe dintre metodele de educatie si disciplinare pe care bunicii au tendinta de a le aplica nepotului nu mai sunt de actualitate. Unele dintre ele sunt chiar distructive si ii pot afecta dezvoltarea si sanatatea (de exemplu, daca bunicii merg pe ideea ca o palma ocazionala la fundulet nu strica, il obliga sa manance tot din farfurie, ii dau sa manance alimente nepermise pentru varsta lui etc.).

Insa cand vine vorba de sanatatea copilului, de ingrijirea lui cand este bolnavior, de trucuri de imbaiere sau infasare a bebelusului, bunicii sunt cei mai de incredere tamaduitori si consilieri. Leacurile babesti, izvorate si transmise din generatie in generatie, sunt uneori, mult mai utile si eficiente in recuperarea copilului din diverse afectiuni decat medicamentele.  

Bunicii ajuta financiar familia

Poate ca bunicii copilului nu au venituri foarte mari sau pensia lor este foarte mica. Insa din putinul lor, bunicii reusesc intotdeauna sa "puna deoparte" cate un banut si pentru copiii si nepotul lor, nu-i asa? Bunicii isi iubesc atat de mult nepotelul incat ar face orice pentru el. De cate ori au ocazia, strang banuti pentru a-i lua o jucarie, o bicicleta sau pentru a-i pune in pusculita lui, ajutand astfel parintii in cheltuielile pe care le au cu copilul.  

Bunicii croseteaza si tricoteaza hainute si lucruri pentru copii

Bunicii sunt persoanele pricepute la toate, inclusiv la tricotat sau crosetat. A venit sezonul rece si copilul are nevoie de manusi, caciuli si fulare? Bunicile nu stau niciodata degeaba si se pregatesc din timp pentru acest anotimp. Croseteaza lucrusoare, paturici, botosei de casa si accesorii pentru copil si te scutesc astfel de multe cheltuieli. Dincolo de economii, modelele crosetate manual sunt intotdeauna mai frumoase si deosebite decat cele cumparate. Si parca sunt purtate si cu mai mult drag, nu-i asa?  

Bunicii gatesc cele mai bune bucate si au grija si de casa

Bunicii care stau cu parintii si copilul sunt de mare ajutor si in ceea ce priveste activitatile domestice: gatit, curatenie, spalat etc. Programul de munca te pune in imposibilitateta de a rezolva toate treburile pe care le ai de facut intr-o zi: cumparaturi, plata facturilor, spalat, gatit, ingrijire copil etc. Aici intervin bunicii, care iti ofera o mana de ajutor atat in ingrijirea copilului, cat si a casei. Ce bine este cand vii acasa de la serviciu si masa este gata, rufele sunt spalate si copilul gata de culcare, nu-i asa? Ca sa nu mai spunem ca bucatele gatite de bunicutele harnicute sunt intotdeauna mai gustoase si mai savuroase.  

Bunicii te ajuta sa iti reactivezi viata sociala si de cuplu

Atunci cand stii ca bunicii au grija de copil, te poti relaxa mai mult. Ai ocazia sa iti faci planuri de iesit sau plecat in vacanta cu partenerul, pe care nu le-ai putea avea daca acestia nu ar fi in preajma ta. Viata sociala are intotdeauna de suferit dupa ce devii parinte. Grija si atentia pentru copil iti acapareaza tot timpul pe care l-ai fi dedicat iesitului in oras sau prietenilor.

Insa cu bunicii pe post de bone, toate micile placeri de altadata sunt posibile si te poti bucura de momente relaxante alaturi de prieteni si persoane dragi. Nu doar viata sociala are de beneficiat de urma prezentei bunicilor in viata copilului, ci si relatia de cuplu. Atunci cand esti linistita si stii ca cel mic este in siguranta in compania bunicilor, poti sa acorzi mai multa atentie partenerului si sa dedici mai mult timp relatiei dintre voi.  

Voi aveti bunici care au grija de copilul vostru? Credeti ca sunt bone bune pentru a avea grija de cel mic sau credeti ca metodele lor de disciplinare sunt usor "depasite"? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bunici bone copii Ajutor bunici parinti Bona copii Ajutor ingrijire copii

Articole recomandate

Citeste si despre