Alexandru Rafila, veste proasta! Cand va veni al doilea val al pandemiei si ce se va intampla cu scolile

/ / Modificat: 2020-06-05
Alexandru Rafila, veste proasta! Cand va veni al doilea val al pandemiei si ce se va intampla cu scolile

Profesorul Alexandru Rafila vine cu vesti proaste. Reprezentantul Romaniei la OMS a declarat ca in acest moment pandemia de coronavirus in Romania a fost bine gestionata, insa trebuie sa fim pregatiti pentru un al doilea val de coronavirus, care va lua cu asalt intreaga tara. 

Profesorul Alexandru Rafila a atras atentia ca un al doilea val al pandemiei ar putea veni in luna septembrie, in momentul in care elevii se vor intoarce la cursuri.

Totodata, acesta a vorbit si despre autoritatile din Israel care au decis sa inchida 15 scoli in urma unui nou val de imbolnaviri.

„Este o masura rationala sa inchizi scolile, dar nu putem sa continuam asa la nesfarsit. Sunt doua elemente care trebuie luate in considerare. Sa le inchizi atunci cand e momentul potrivit, sa nici nu intarzii, dar sa nici nu grabesti inchiderea scolilor, de exemplu, daca nu exista niciun fel de transmitere comunitara, si al doilea element este pregatirea scolilor pentru deschiderea anului scolar, incat chiar daca in luna septembrie o sa avem valori mici de transmisibilitate ale bolii, sa fim pregatiti ca sa nu apara incidente asemanatoare cu cele din Israel, sa punem mai putini elevi in clasa, sa decalam programele, sa introducem masuri igienice stricte, astfel incat sa avem lucrurile cat de cat sub control in sezonul rece.

Opinia mea este ca autoritatile vor lua decizia sa inchida scolile acolo unde apar astfel de probleme, nu ar trebui sa existe o masura generala pentru ca daca infectia va fi tinuta sub control la nivel national atunci masurile trebuie sa fie delimitarea transmiterii, inchiderea focarelor”, a spus Alexandru Rafila.

Israelul, un exemplu bun 

„Israelul are un set de masuri foarte bine puse la punct in ceea ce priveste controlul infectiei, au introdus un soi de algoritm care permite ca unii cetateni veniti din alte tari sa intre in Israel fara masuri de izolare, de carantinare, aceste masuri se refera la o rata limitata de transmitere in tara din care provin acele persoane, se refera la capacitatea de diagnostic din tara de provenienta a celor care vor sa calatoreasca in Israel, si, in plus cota de persoane care este posibil sa intre in Israel este raportata la numarul total al celor care au calatorit anul trecut, deci au niste masuri care sa limiteze practic aparitia de noi cazuri”, a mai spus Alexandru Rafila.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre