A fost publicat Ordinul cu masurile necesare redeschiderii creselor, gradinitelor si after-school-urilor

/ / Modificat: 2020-06-15
A fost publicat Ordinul cu masurile necesare redeschiderii creselor, gradinitelor si after-school-urilor

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a semnat Ordinul cu principalele masuri necesare pentru redeschiderea creselor, gradinitelor, afterschool-urilor pentru prevenirea imbolnavirilor cu SARS-CoV-2. 

La intrarea in gradinita, cresa, afterschool o persoana desemnata va asigura  fluidizarea sosirilor si fluxului de persoane in vederea evitarii aglomerarilor.

Usile de intrare (poarta, usa) vor fi mentinute deschise la venirea copiilor in unitate, in masura in care problemele de securitate permit, pentru a limita punctele de contact.

Accesul in holul de primire trebuie limitat, iar triajul epidemiologic al copiilor se efectueaza zilnic de catre cadrul medical al unitatii/persoana desemnata.

Triajul epidemiologic consta in:

i. Masurarea temperaturii cu termometrul non-contact; temperatura inregistrata nu trebuie sa depaseasca 37,3 grade Celsius;

ii. In cazul in care temperatura inregistrata depaseste 37,3 grade Celsius, se recomanda repetarea masurarii temperaturii, dupa o perioada de 2-5 min de repaus;

iii. Daca se constata mentinerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius  sau/si prezenta de simptome respiratorii si/sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, copiii NU sunt primiti la program. Acestia sunt lasati in grija parintilor cu recomandarea unui consult medical de specialitate.

Copiii trebuie primiti individual de catre persoana desemnata si preluati de parinte la usa unitatii, evitandu-se, circulatia in interior.

Copiii vor fi invatati si ajutati sa se  spele pe maini cu apa si sapun minimum 20 de secunde.

Masurile de igiena si comportament trebuie respectate atat  in zona prescolara, cat si in cea scolara (mentinerea distantei fizice, aplicarea gesturilor de bariera, limitarea aglomerarilor, purtarea mastii faciale, spalatul pe maini).

Serviciile de curatenie se vor realiza inainte de inceperea activitatii si dupa somnul copiilor, la sfarsitul programului.

Curatenia generala se va face prin  spalare cu apa si detergent, urmata de clatire repetata cu apa potabila. Pentru curatarea obiectelor destinate utilizarii directe de catre copii vor fi folositi agenti de curatare nedaunatori, dezinfectantii, biocide avizate.

Toate suprafetele –  trebuie curatate –  inclusiv jucarii, tobogane, tarcuri, manere, balustrade, butoane si accesorii la instalatii sanitare, toalete, clante, pervazul ferestrei, precum si mesele si scaunele din sala de grupa. Suprafetele care sunt atinse de copii vor fi atent curatate,  frecvent  prin stergerea cu apa si detergent.

Jucariile vor fi spalate regulat, cel putin o data pe zi.

Curatarea zilnica corespunzatoare  a mobilierului de la locurile de joaca  din aer liber se va face insistand la punctele de contact (leagane, tobogane,etc) cu dezinfectant avizat.

Sapunul lichid si prosoapele de hartie trebuie sa fie accesibile pentru toti copiii si angajatii din cadrul unitatii.

Ventilarea spatiilor inchise  se va realiza dimineata inainte de sosirea copiilor, cand acestia sunt afara, la ora pranzului si seara, precum si in timpul activitatilor de curatenie. Ventilarea naturala dureaza cel putin 20 de minute de fiecare data. Daca este posibil, se mentin ferestrele si/ sau usile camerelor deschise, pentru a permite o mai buna circulatie a aerului in spatiu, fara a compromite siguranta copiilor (ex: ferestre care nu sunt la indemana copiilor, usi cu bariere de securitate).

Este interzisa folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului.

Lenjeria si paturile individuale utilizate in aceste unitati trebuie spalate periodic/la nevoie prin inmuiere cu detergenti in solutie 0,5%, spalare, fierbere si limpezire.

Pupitrele/mesele, scaunele vor fie marcate pentru a asigura distanta fizica recomandata intre copii. Normele de igiena se vor respecta si in timpul servirii mesei, se va renunta la servirea mesei in spatiul special amenajat pentru a evita aglomerarea si interactiunile intre copii. Se recomanda ca servirea mesei sa se faca in incaperea desemnata grupei, fiecare copil va sta singur la masuta lui. inainte de servirea alimentelor suprafata mesei va fi spalata si dezinfectata.

Atat angajatii cat si copiii trebui sa se spele pe maini:

i. la sosirea in cresa, gradinita, afterschool;

ii. inainte si dupa fiecare masa;

iii. dupa somn / stranut / tuse;

iv. dupa folosirea toaletei si schimbarii de scutec;

v. dupa venirea din spatiul exterior special amenajat pentru locul de joaca

vi. cand  mainile sunt  vizibil murdare;

vii. la sosirea de acasa si la plecarea  spre casa.

La redeschiderea acestor unitati apa de la robinet trebuie sa fie lasata sa curga o perioada mai lunga de timp, pentru a se asigura inlocuirea apei stagnante in conducte, cu apa potabila sigura (tratata) de la reteaua de distributie  sau din sursa proprie;

Inainte de utilizare, sistemele de apa calda trebuie readuse la o temperatura de functionare de 60°C sau mai mare si la o  temperatura de circulatie de peste 50°C pentru a gestiona riscurile microbiene, inclusiv Legionella. Sistemele de apa rece trebuie readuse la temperatura de sub +20°C. Rezervoarele de depozitare la nivel de cladire pot necesita dezinfectare inainte de reutilizare;

Inainte de redeschiderea spatiilor si punerea in aplicare a acestor masuri trebuie sa se efectueze analize de laborator pentru verificarea conformitatii cu Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificarile si completarile ulterioare.

Curatenia generala inainte de redeschidere se va face prin stergerea prafului, spalare cu apa si detergent, apoi clatire repetata cu apa potabila.

Traseul prin curtea unitatii pana la intrarea si in incinta, se va realiza pe un culoar bine delimitat si semnalizat, respectand normele de distantare fizica.

Salile de grupa vor fi astfel amenajate incat sa permita reducerea numarului de copii in camera, iar distanta dintre ei sa fie maximizata, fara a compromite functionarea normala a activitatilor pedagogice. Se recomanda reducerea numarului de copii in grupa, astfel incat sa fie asigurata o suprafata  de minim 4,5 mp/copil.

Distantarea fizica se va asigura in toate incaperile din unitate (dormitoare si in salile de mese prin plasarea paturilor, sezlongurilor, respectiv a masutelor) la cel putin 2m distanta intre ele.

Gradinitele, cresele, after-school-urile vor amenaja incaperi dedicate pentru a evita contactul dintre persoanele din grupuri diferite, va fi nominalizat personalul care lucreaza la fiecare grupa de copii si vor fi repartizate spatiile in care acestia isi vor desfasura activitatea zilnica in mod constant.

Izolatorul se va organiza pentru izolarea copilului cu febra peste 37,3 grade Celsius si/sau alta simptomatologie de boala infecto-contagioasa acuta dezvoltata in timpul sederii in unitate si nu va comunica cu restul spatiilor definite; va fi deservit de o persoana adulta numita anume si instruita pentru supraveghere.

Materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual (jucarii, instrumente de scris, caiete, carti, etc).

Jucariile care nu pot fi spalate trebuie eliminate din sala de grupa, la fel ca toate accesoriile neesentiale pentru procesul instructiv-educativ.

Patutul (salteaua)  per copil va fi strict individualizat, folosit intotdeauna de acelasi copil;

Activitatile in aer liber vor reprezenta o proportie cat mai mare din program. Pot fi in acelasi timp afara mai multe grupe, cu conditia de evitare a contactului strans intre copii si evitarea jocurilor care presupun apropierea intre copii la mai putin de 2m.

Triajul epidemiologic al personalului angajat

Triajul epidemiologic al personalului angajat in unitatea respectiva se efectueaza zilnic la inceputul programului, de catre cadrul medical al unitatii/persoana desemnata anume in acest scop.

Acesta consta in:

i. Masurarea temperaturii cu termometrul non-contact; temperatura inregistrata nu trebuie sa depaseasca 37,3 grade Celsius;

ii. in  cazul in care temperatura inregistrata depaseste 37,3 grade Celsius, se recomanda repetarea masurarii temperaturii, dupa o perioada de 2-5 min de repaus;

iii. Daca se constata mentinerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius  sau/si prezenta de simptome respiratorii si/sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, personalul NU va fi primit la program;

iv. – Personalul cu simptome respiratorii, febra si cu oricare alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute nu se va prezenta la lucru si va anunta aceasta situatie conducatorului institutiei;

v. Personalul care a venit in contact cu o persoana confirmata cu SARS COV-2 nu se va prezenta la serviciu;

vi. Angajatii care prezinta simptome respiratorii, febra si oricare alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute in timp ce sunt la serviciu vor merge acasa cat mai curand posibil si se vor adresa medicului de familie.

Masca faciala va fi utilizata exclusiv la cresa, gradinita, afterschool de catre tot personalul  angajat si trebuie schimbata o data la 4 ore si ori de cate ori s-a umezit sau s-a deteriorat.

La intrarea in unitate, personalul va utiliza incaltaminte exclusiv pentru utilizarea in incinta acesteia.

Manusile de unica folosinta sunt obligatorii la schimbarea scutecelor si in timpul efectuarii curateniei. Dupa indepartarea manusilor de unica folosinta este obligatorie spalarea mainilor cu apa si sapun, minimum 20 secunde.

Mastile si manusile de unica folosinta purtate vor fi colectate in vederea eliminarii, in locuri special amenajate, in recipiente adecvate deseurilor medicale.

Persoana adulta desemnata si instruita pentru supravegherea  copilului cu simptome respiratorii trebuie sa se spele pe maini dupa ce a predat copilul familiei, minim 20 de secunde cu apa si sapun. Dupa plecarea copilului din unitate se va face curatenia si dezinfectia tuturor spatiilor si obiectelor utilizate de acesta (sala de grupa, dormitor, sala de mese, grupuri sanitare, locuri de joaca, jucarii, etc).

Copiii cu boli infecto-contagioase acute nu vor fi adusi la gradinita, cresa, afterschool.

Temperatura copilului se va masura de catre parinti inainte de a pleca la cresa, gradinita, afterschool. Daca are simptome respiratorii sau febra (37,3° C sau mai mare), copilul nu merge la cresa, gradinita, afterschool.

Transferul de obiecte sau echipamente intre casa si unitate trebuie  limitat la ceea ce este strict necesar: haine de schimb si incaltaminte suplimentara.

Copiii nu trebuie sa aduca de acasa  jucarii sau alte obiecte care nu sunt necesare.

Parintii trebuie sa ajute/supravegheze copiii sa se spele pe maini inainte de a pleca la cresa, gradinita, afterschool.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre