Studiu: Cezariana neprogramata duce la depresie postnatala

/ / Modificat: 2019-02-14
Studiu: Cezariana neprogramata duce la depresie postnatala

Potrivit unui nou studiu, mamele care au nascut pentru prima data prin cezariana neplanificata au 15% mai multe sanse de a trece prin depresia postnatala.

Studiul a fost realizat de cercetatori de la Universitatea York din Anglia. Ei au descoperit ca mamele care au nascut prin cezariana aveau nevoie de mai mult sprijin din punct de vedere emotional.

Si asta din cauza ca procedura este, de obicei, efectuata in urma complicatiilor din timpul travaliului.

"Rezultatele acestui studiu sunt foarte elocvente pentru ca ofera dovezi clare ale legaturii dintre cezariana de urgenta, neprogramata, si depresia postnatala. Acest lucru are implicatii importante pentru politica de sanatate publica, cu mamele care nasc in acest fel si care au nevoie de sprijin sporit," a explicat dr. Valentina Tonei, sefa Departamentului de Economie, al Universitatii din York.

Efectele depresiei postnatale

Aceasta a mai spus ca efectele depresiei postnatale pot fi profunde. Studii anterioare au sugerat ca aceasta poate avea un efect negativ asupra dezvoltarii copilului.

Acest studiu a analizat un esantion mult mai mare decat ar fi fost normal - 5.000 de mame, aflate la prima nastere.

"Cezarienele neplanificate pot avea un impact psihologic deosebit de negativ asupra mamei, deoarece sunt neasteptate, de obicei, stresante din punct de vedere mental si fizic si asociate cu pierderea controlului", a mai spus dr. Valentina Tonei.

Numarul de femei care nasc prin cezariana a crescut in multe tari dezvoltate in ultimele decenii si reprezinta 32% din toate nasterile in Statele Unite.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cezariana Depresie postanatala

Articole recomandate

Citeste si despre