Tara in care copiii pot fi judecati penal de la varsta de 10 ani. Mii de micuti sunt la inchisoare

/ / Modificat: 2020-05-27
Tara in care copiii pot fi judecati penal de la varsta de 10 ani. Mii de micuti sunt la inchisoare

Mii de copii cu varste de la 10 ani au ajuns in fata sistemului de justitie penala in Australia, potrivit organizatiei nonguvernamentale pentru drepturile omului Amnesty International.

Organizatia a cerut factorilor de decizie sa creasca varsta pentru raspunderea penala a minorului, informeaza DPA, citata de Agerpres.

Mii de copii in fata justiției, intr-un singur an 

Peste 8.350 de copii cu varste intre 10 si 13 ani au fost adusi in fata justitiei in anul financiar iulie 2018-iunie 2019, se arata intr-un raport dat publicitatii de Amnesty International.

Circa 573 de copii sau aproape un sfert dintre cei aflati in detentie aveau varste sub 14 ani, se precizeaza in raport

Copiii indigeni din Australia constituie mai mult de 64% dintre cei sub 14 ani din inchisori.

In Australia, copiii indigeni reprezinta mai mult de 6% din totalul populatiei de copii cu varste intre 10 si 17 ani, insa ei risca de 22 de ori mai mult sa fie inchisi decat ceilalti copii, conform raportului.

Ce infractiuni au comis copiii 

Majoritatea infractiunilor comise de copii sunt furturi, spargeri si infracţiuni legate de violarea proprietatii.

In Australia, limita raspunderii penale este in prezent de la 10 ani. Majoritatea tarilor europene si-au stabilit varsta minima intre 14 si 16 ani, in timp ce altele precum China, Rusia, Japonia si Sierra Leone au stabilit-o la 14 ani.

Potrivit Amnesty, copiii care au fost arestati la varste sub 14 ani au avut un risc de trei ori mai mare decat copiii ce au fost arestati dupa 14 ani de a ajunge din nou la inchisoare ca adulti.

Amnesty, alaturi de Consiliul de Avocatura din Australia, Asociatia Medicala a Australiei si Comisia pentru Drepturile Omului din Australia au cerut ca varsta raspunderii penale sa fie majorata la 14 ani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Australia

Articole recomandate

Citeste si despre