Statistica trista: 7 din 10 copii din mediul rural nu au vazut vreodata marea

/ / Modificat: 2022-07-29
Statistica trista: 7 din 10 copii din mediul rural nu au vazut vreodata marea

Potrivit unui studiu realizat de World Vision Romania, 7 din 10 copii din mediul rural nu au mers niciodata intr-o vacanta sau intr-o tabara la mare, iar 6 din 10 copii nu au mers niciodata la munte. Studiul a fost realizat in randul parintilor care au copii care invata in ciclul primar, in mediul rural.

Mai bine de un sfert dintre parinti au afirmat ca nu cheltuiesc niciun ban pentru activitatile copiilor din timpul verii, iar aproape 2% dintre parinti aloca sub 100 de lei din bugetul familie pentru aceste activitati ale copiilor.

Studiul mai arata ca jumatate dintre copii nu au niciun fel de activitate educativa pe parcursul verii si tot aproape jumatate dintre copii nu au in comunitate spatii unde sa-si petreaca timpul liber: parcuri, bazine de inot, trasee pentru drumetii. Peste 90% dintre parintii chestionati spun ca ai lor copii nu au iesit niciodata din tara, mai arata studiul World Vision Romania.

Mai mult de jumatate dintre parintii din mediul rural chestionati nu au plecat niciodata impreuna cu copiii lor intr-o vacanta platita, iar mai mult de un sfert dintre familii spun ca nu aloca bani pentru activitatile copiilor din timpul verii. Si mai trist este ca doi din zece copii de la sat isi petrec vacanta de vara ajutandu-si parintii la treburile din gospodarie.

Potrivit studiului, copiii din mediul rural au urmatoarele activitati pe timp de vara:

  • 70,7% se joaca prin curte/sat
  • 18,1% lucreaza sau isi ajuta parintii la treburi
  • 6,2% stau singuri pe internet sau in fata televizorului
  • 3,9% pleaca in alte localitati
  • 1,1% alte activitati

Vacanta de vara este, asadar, pentru multi copii din satele romanesti, o perioada ca oricare alta. Sunt copii care nu au plecat niciodata din propria comunitate si care nu stiu cum arata marea sau muntele.

World Vision Romania lanseaza o campanie prin care si-a propus ca, cu ajutorul donatorilor, sa ajute 400 de copii sa mearga la mare sau la bazin.

„La finalul vacantei de vara, copiii se duc inapoi in banci, la scoala. Ma gandesc la vesnica intrebare: voi ce ati facut in vacanta de vara? La compunerea pe care copiii trebuie sa o faca despre o vacanta de vara care, de fapt, n-a existat. Copii care dau inapoi o foaie goala, pentru ca nu au o poveste. Sau pentru ca le este rusine sa spuna ca, de fapt, in vacanta au muncit in curte. Impreuna le putem scrie povestea acestei veri.”, a declarat Mihaela Nabar, director executiv al Fundatiei World Vision Romania.

Foto: Facebook / World Vision Romania

Taguri Statistici

Articole recomandate

Citeste si despre