Pretul incredibil la care s-au vandut cele mai scumpe papusi Barbie

/ / Modificat: 2020-10-13
Pretul incredibil la care s-au vandut cele mai scumpe papusi Barbie

Papusa Barbie este una dintre cele mai populare si recunoscute papusi create vreodata si nu doar in randul fetitelor. Aceasta papusa este foarte cautata de colectionari. 

De cand prima Barbie, numita Barbie Millicent Roberts, a fost lansata in lume in 1959, noi editii au fost dezvaluite cu fiecare deceniu ulterior, realizate cu accesorii noi si schimbari care reflectau vremurile in care au fost produse papusile.

inainte de debutul ei la sfarsitul anilor 1950, lumea nu vazuse nimic asemanator papusii Barbie. inainte, pe piata jucariilor erau disponibile doar modele de papusi pentru sugari, dar Barbie a adus ceva nou si diferit. Papusile au fost concepute pentru a le permite fetelor tinere sa viseze la viitorul lor ca femei orientate spre cariera. Au devenit rapid unele dintre cele mai bine vandute papusi din toate timpurile, cu peste un miliard vandute pana in prezent.

Papusile Barbie de epoca de pe piata din 1959 pana la sfarsitul anilor 1960 sunt deosebit de apreciate in randul colectionarilor. Adesea, aceste papusi Barbie aveau picioarele indoibile sau parul rosu si sunt considerate unele dintre cele mai rare si valoroase. Astazi, pretul unei papusi Barbie originale din aceasta epoca poate ajunge la aproape 25.000 de dolari. Barbie a continuat sa evolueze de la inceputurile sale si, fara indoiala, a schimbat pentru totdeauna industria moderna a jucariilor.

O scurta istorie a papusilor Barbie

Papusile Barbie au fost inventate de Ruth Handler, cofondator al Mattel Inc., o companie americana de fabricare a jucariilor fondata in 1945. Dupa ce si-a observat fiica jucandu-se cu papusi de hartie, Handler a fost inspirata sa creeze o versiune tridimensionala a unei papusi adulte, femeie de cariera. Ea chiar a cumparat drepturile asupra papusii Bild Lilli fabricate din Germania si si-a modelat propria versiune. in 1959, prima papusa Barbie a debutat oficial la Targul de jucarii din New York.

Barbie Millicent Roberts a fost numita dupa fiica lui Handler. S-a spus ca papusa provine din Willows, Wisconsin si a avut o cariera proeminenta ca model adolescent. Putea fi achizitionata pentru 3 dolari, cu completari si accesorii cuprinse intre 1 si 5 dolari. Initial, prima papusa disponibila era bruneta sau blonda. Abia in 1961 au fost disponibile pe piata Barbie cu parul rosu. in acelasi an, a fost introdusa papusa Ken, un model de papusa masculina numit dupa fiul lui Handler. in 1980, au fost vandute primele Barbie afro-americane si hispanice.

Papusile Barbie au primit multe critici inca de la inceput. in timp ce unii s-au concentrat asupra stilului de viata linistit al Barbie, care aparent nu avea ambitie, altii au fost nemultumiti de abordarea ei in materie de roluri traditionale de gen. in ciuda controversei, peste 300.000 de papusi au fost vandute doar in primul an. Acest lucru se datoreaza in mare parte sponsorizarii Mattel a programului de televiziune „Mickey Mouse Club”. Mattel a devenit prima companie de jucarii care a difuzat reclame catre copii, contribuind la promovarea enorma a jucariei Barbie.

Barbie a transformat, fara indoiala, industria moderna a jucariilor, avand o varietate de papusi cu peste 180 de cariere diferite. O serie de variante de Barbie de colectie sunt foarte cautate si colectionate de persoane din intreaga lume in ziua de astazi.

Cele mai scumpe papusi Barbie vandute vreodata

Cea mai scumpa papusa Barbie vanduta vreodata, desi nu vintage, a fost creata de designerul Stefani Canturi in 2010. Papusa avea diamante roz australiene taiate cu smarald si trei carate de diamante albe stralucitoare. Barbie a fost vanduta cu 302.500 de dolari la o licitatie organizata pentru a strange bani pentru Fundatia de Cercetare a Cancerului la San. 

Graficul de mai jos prezinta alte papusi Barbie care s-au vandut la preturi ridicate; unele vintage si altele lansate in ultimul deceniu, create de designeri proeminenti din lumea modei.

  • Barbie Stefano Canturi (2010) - 302.500 dolari
  • Barbie aniversara la 40 de ani De Beers (1999) - 85.000 dolari
  • Barbie originala (1959) - 27.450 dolari
  • Pink Diamond Barbie (2013) - 15.000 dolari
  • Lorraine Schwartz (2010) - 7.500 dolari
  • Barbie Marie Antoinette (2003) - 1.250 dolari
  • Barbie Devi Kroell (2010) - 1.075 dolari
  • Barbie Pink Splendor (1996) - 900 dolari

Cum sa identifici o papisa Barbie

in primul rand, marcajele papusii Barbie se gasesc pe soldul din dreapta. Orice alte marcaje de pe spate, interiorul bratelor si interiorul coapsei au fost utilizate de producator pentru asamblare si nu reflecta data emiterii. Data marcii este prima data a brevetului sau a dreptului de autor.

Adesea, partea de jos a picioarelor unei papusi Barbie va oferi indicii din care deceniu provine. Primele Barbie aveau gauri in fundul picioarelor. Papusile Barbie au fost fabricate in Japonia din 1959 pana in 1972 si au „Made in Japan” sau „Japonia” stampilate pe fundul picioarelor. Dupa aceea, au fost in mare parte create in Mexic, Hong Kong sau Taiwan. Cele realizate intr-una din aceste zone nu sunt considerate vintage. 

Articole recomandate

Citeste si despre