Povestea mamei eroine care a murit aparand Ucraina, desi avea 12 copii acasa

/ / Modificat: 2022-03-22
Povestea mamei eroine care a murit aparand Ucraina, desi avea 12 copii acasa

Din Ucraina vin zilnic stiri dureroase si povesti nedrepte. Printre ele si cea a unei mame care a ales sa apere Ucraina cu arma in mana, desi acasa avea 12 copii, dintre care 6 infiati. O mama eroina a murit eroic, pentru ca nu a putut concepe ca toti copiii si nepotii ei sa ajunga sa traiasca sub ocupatie rusa, dupa invazia nejustificata inceputa pe 24 februarie 2022.

Olga Semydianova era medic militar si a luat parte la ostilitatile din regiunea Donetk inca din 2014. Cand invazia rusa a inceput in 2022, nu a stat o clipa pe ganduri si a luat arma in mana. Mama a sase copii si alti 6 adoptati, Olga avea 48 de ani si era din Zaporojie. A fost copil unic, iar la 19 ani s-a casatorit si, dupa ce a nascut 5 copii, 3 fete si 2 baieti, s-au mutat in Marganet, intr-o casa mare, unde s-a mai nascut o fetita. Impreuna cu sotul ei, Olga a decis sa infieze mai multi copii ramasi fara parinti, iar faptul ca si copiii ei naturali au fost de acord cu asta a bucurat-o peste masura. „Nu stim de ce au vrut asta. Poate datorita credintei si dorintei de a schimba lumea in bine. Dupa consiliul de familie, au luat sase baieti de la orfelinat. Cel mai mare avea 11 ani, toti erau destul de dificili si aveau fiecare o trauma psihologica”, a povestit Anna, una dintre fiicele Olgai.

Familia a primit statut de orfelinat tip familial, iar Olga s-a dedicat intru totul misiunii sale. Chiar si asa, in 2015 sotul Olgai a intrat voluntar in batalionul din sectorul drept al DUK si si-a convins si sotia sa i se alature. Chiar si una dintre fiicele lor mai mari, Iulia, a intrat in acest batalion.

„A fost in poligon, a intrat in armata, a tras cu arma si a decis sa ramana. Am urmat-o si acolo l-am intalnit pe sotul meu, si el soldat”, povesteste Iulia.

„Cand, la 1 martie 2016, Fortele Armate ale Ucrainei au semnat oficial un contract cu batalionul Aidar, eu si mama am decis sa ne alaturam. Nu luptam. Eu eram bucatar, iar mama croitoreasa. Dar doar pe hartie, pentru ca ea a fost in prima linie si a salvat ranitii ca medic de lupta, in a treia companie de salt. Dupa doi ani in batalion au ajuns si specialisti, iar mama a invatat si a putut ocupa oficial aceasta functie”, isi aminteste Iulia, pentru publicatia Fakti.

A fost decorata de mai multe ori

Olga Semydianova a primit mai multe decoratii, ultima fiind Ordinul Onoare si Glorie. Asa cum s-a dedicat copiilor ei, s-a dedicat si apararii Ucrainei, cu toate ca si-a vazut prieteni si camarazi murind sub gloantele invadatorilor.

„Mama nu a parasit punctele fierbinti pentru ca voia sa ajute oamenii.Razboiul i-a luat pe multi dintre prietenii ei. In 2019, chiar de ziua ei, invadatorii au tras in pozitiile lor. Din fericire toti au scapat pentru ca au reusit sa se ascunda in alta baraca. A fost, insa, un incendiu in care au ars toate documentele si lucrurile ei. Iar ea m-a sunat si m-a rugat sa nu ma supar ca printre acele lucruri era si laptopul meu. De fiecare data cand pleca si isi lua ramas bun, spunea doar atat: «daca nu mergem acolo, vor veni ei la noi in casa»”, isi amintesc fiicele Olgai.

Si-a prevestit moartea

Asa cum si-a aparat tara cu arma in mana, a facut-o si acum, dupa invazia armatei ruse, ordonata de Vladimir Putin. Se afla la limita regiunilor Donetk si Zaporojie cand si-a gasit sfarsitul si un gest facut cu cateva ore inainte le face pe fiicele sale sa creada ca si-a presimtit moartea. A trimis un rucsac cu lucruri acasa si le-a scris copiilor ca ii iubeste foarte mult. De atunci nu au mai luat legatura, iar familia sa a primit vestea teribila a mortii Olgai cateva zile mai tarziu.

„In timpul bataliei, armata noastra s-a retras, iar comandantul a ordonat ca toate femeile din linia inta sa fie trimise putin mai departe. Mama a refuzat”, a povestit Iulia.

Olga a vrut sa ramana alaturi de camarazii ei si sa ii ajute pe cat posibil, sa ii salveze daca erau raniti.

„Din pacate, fortele inamice erau superioare numeric. Mama purta vesta antiglont si casca si a salvat cat de multi luptatori a putut. Au tras din tancuri, a tras infanteria. Mama a fost ucisa cu arme mici si nici macar nu a murit imediat, ci a sangerat pana la moarte, din cauza unei rani grave la stomac”.

A devenit un exemplu de patriotism si dragoste pentru pamantul ei natal

„Datorita mamei a mers si fratele nostru mai mare pe front, iar acum se afla in fortele de aparare teritoriala. O alta sora a mea s-a oferit si ea voluntar sa apere Ucraina, iar fratele mai mic este soldat profesionist din 2019 si apara Harkov. Alta sora este in politia din Zaporojie, iar cea mai mica este in grija mea. Singura consolare este ca mama a cunoscut-o pe Sofika, prima ei nepoata, care are 6 luni. Fratele cel mare va deveni si el tata, iar fetita lui nu isi va cunoaste niciodata bunica si nu va sta in bratele ei. Ii vom pastra amintirea, merita asta, si merita sa se scrie cantece despre ea. Pentru toate lucrurile pe care le-a facut, pentru lacrimile pe care le-a varsat si pentru zambetele pe care le-a oferit”, a conchis Iulia, fiica eroinei Olga Semydianova.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre