O fetita suspecta de scarlatina, internata de urgenta la spital

/ / Modificat: 2022-08-28
O fetita suspecta de scarlatina, internata de urgenta la spital

O fetita din Iasi este suspecta de scarlatina. Micuta a fost internata de urgenta la spitalul Clinic de Boli Infectioase ”Sf. Parascheva” din Iasi cu semne clinice ale infectiei. Se asteapta insa rezultatele de laborator pentru a confirma infectia.

Micuta prezenta la internare febra 38,9, frisoane, odinofagie (durere in gat), disfagie (dificultate la inghitire), cefalee si durere abdominala difuza. De asemena, la nivelul pielii prezinta o eruptie micropapulara enteroasa (bubite mici, rosii, aspre la palpare) cu extindere pe toracele anterior si posterior, dar si pe abdomen.

“De asemenea prezinta facies rosie (masca lui Filatov) si semnul Bastia Grozovici la nivelul pliurilor (coatelor si genunchilor). Cu toate ca prezintele toate semnele clinice pentru diagnostic de scarlatina asteptam rezultatul exudatului farigian.” , spune medicul Florin Rosu, manager al Spitalului de Boli Infectioase din Iasi.

Fetita se afla sub tratament specific bolii. Daca diagnosticul se confirma, aceast urmeaza sa ramana internata timp de 14 zile.

“Calea de transmitere a bolii este cea erogenta, prin picaturi nazofaringiene sau prin contact direct cu obiectele contaminate. Contagiozitatea debuteaza cu 24 de ore inaintea aparitiei simptomatologiei si persista intre 24 si 72 de ore dupa initierea tratamentului cu antibiotice. Se administreaza antibiotic pentru ca este o boala determinata de bacterii – in cazul bolilor cauzate de virusi nu se administreaza antibiotic. Tratamentul are ca scop scurtarea evolutiei bolii, reducerea duratei de contagiozitate a bolnavului si prevenirea complicatiilor. Scarlatina face parte din grupul bolilor contagioase care necesita internare obligatorie, declarare epidemiologica nominala si izolare in spital de minimum sapte zile. Tratamentul este igieno-dietetic: izolare, repaus la pat si regim alimentar lacto-hidro-zaharat“, a mai spus medicul iesean pentru adevarul.ro.

Anul acesta s-au mai inregistrat doua cazuri de scarlatina. Unul in cazul unui copil de 4 ani, si altul in cazul unui copil de 13 ani, ambele avand o evolutie buna.

Ce este scarlatina

Scarlatina este o infectie bacteriana care se manifesta prin febra, amigdalita acuta si o eruptie la nivelul pielii de culoare rosu intens (aceasta culoare a dat denumirea bolii - in latina, „scarlatum” inseamna rosu aprins, stacojiu). Eruptia, cu pete mici si rosii, aspre la palpare, arata si se simte ca un glaspapir rugos. Scarlatina este cauzata de streptococul beta-hemolitic. Boala este contagioasa si se transmite usor de la o persoana la alta, in special pe cale aerogena, prin picaturile de mucus si saliva de la persoana bolnava cand aceasta tuseste, stranuta, rade sau vorbeste.

FOTO: ziaruldeiasi.ro

Articole recomandate

Citeste si despre