Mediile elevilor vor putea fi incheiate doar cu 2 note pe materie, in acest an scolar

/ / Modificat: 2023-06-08
Mediile elevilor vor putea fi incheiate doar cu 2 note pe materie, in acest an scolar

In contextul grevei din Educatiei, care este inca in plina desfasurare, parintii si elevii se intreaba cum se va incheia anul scolar 2023. Ministerul Educatiei a publicat, marti seara, un proiect de modificare a ROFUIP prin care precizeaza ca mediile elevilor pot fi incheiate doar cu doua note la fiecare disciplina. Mai mult decat atat, situatia scolara a elevilor poate fi incheiata fara ca aceasta sa fie validata de catre consiliul profesoral din unitatea de invatamant. 

Mediile elevilor se vor incheia cu doar doua note pe disciplina!

„In continuarea demersurilor de a adapta activitatile de final de an scolar la contextul generat de protestul personalului din invatamantul preuniversitar, Ministerul Educatiei a publicat, in consultare publica, proiectul de ordin pentru modificarea si completarea Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educatiei nr. 4183/2022.

Precizam ca modificarile propuse prin proiectul lansat in consultare publica vizeaza urmatoarele:

  • In anul scolar 2022 - 2023, numarul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplina de studiu este de doua. 
  • In anul scolar 2022 - 2023, situatia scolara anuala a elevilor, pe clase, poate fi incheiata fara ca aceasta sa fie validata de catre consiliul profesoral din unitatea de invatamant in sedinta de incheiere a cursurilor si fara ca acesta sa aprobe raportul privind situatia scolara anuala”, se arata in comunicatul de presa emis de Ministerul Educatiei, pe 6 iunie. 

In mod normal, conform ROFUIP, un elev ar trebui sa aiba minimum N+3 note. Adica profesorul va pune cu cel putin 3 note mai mult decat numarul de ore pe saptamana la acea materie, la clasa.

„La fiecare disciplina de studiu/modul se incheie anual o singura medie, calculata prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat numar intreg. La o diferenta de 50 de sutimi, rotunjirea se face in favoarea elevului.

Media anuala generala se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele si de la purtare”, prevede Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant.

Inscrierea la examenele nationale se prelungeste pana pe 13 iunie!

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat ca a anuntat ca inscrierea la examene se va prelungi pana pe 13 iunie.

„Asa cum stiti, conform calendarului actual, maine, 9 iunie, se termina perioada de incheiere a situatiei scolare pentru clasele a VIII-a si a XII-a. Tot pe 9 iunie, adica maine, ar fi trebuit sa se incheie inscrierile la examenul de bacalaureat si la evaluarea nationala.

Avand in vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a VIII-a si a XII-a si a XIII-a, pentru seral si frecventa redusa perioada de incheiere a situatiei scolare se prelungeste pana pe 13 iunie.

In ceea ce priveste celelalte clase, nu se impun in acest moment modificari in ceea ce priveste desfasurarea activitatilor de final de an scolar.

In ceea ce priveste inscrierea la examene, inscrierile pentru examenul de Bacalaureat si Evaluare Nationala pentru absolventii claselor a VIII-a si a XII-a se vor prelungi si ele pana pe 13 iunie. 

In acest context, probele de competente din cadrul examenului de Bacalaureat se vor sustine in perioada 14 – 23 iunie.

In ceea ce priveste probele scrise pentru ambele examene nationale, Bacalaureatul si Evaluarea Nationala, nu se impune in acest moment modificarea calendarului si ne dorim nici sa nu fie nevoie de modificarea calendarului, pentru ca toti elevii toti absolventii sa poata sa isi urmeze parcursul educational care li se potriveste acolo unde doresc ei, sa mearga mai departe.

Evident si noi ne dorim ca lucrurile sa revina la normal. Facem toate eforturile in acest sens. Stiu ca a fost o discutie in spatiul public vizavi de modificarile aduse prin ordin de ministru la regulamentul de organizare si functionare, in sensul in care am usurat din punct de vedere birocratic.

Inchiderea situatiei scolare, stim cu totii ca nu mai este foarte mult timp pana la incheierea cursurilor si in acest sens avem doua modificari majore pe care ordinul de ministru semnat astazi le aduce”, a precizat Deca, potrivit Edupedu.ro. 

Surse: edu.ro, edupedu.ro
Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Examenul de bacalaureat Evaluarea nationala Incheiere an scolar Greva profesorilor Greva educatie 2023 Greva educatie 2023

Articole recomandate

Citeste si despre