Copiii din Romania, in topul celor mai vulnerabili minori. Cum ii afecteaza razboiul din Ucraina

/ / Modificat: 2022-11-11
Copiii din Romania, in topul celor mai vulnerabili minori. Cum ii afecteaza razboiul din Ucraina

UNICEF a publicat recent un studiu ingrijorator cu privire la situatia copiilor din Europa de Est si Asia Centrala. Din cauza razboiului din Ucraina si a cresterii preturilor, milioane de copii din aceste zone sunt in pragul saraciei. Evenimentele din ultimele luni, printre care inflatia in crestere, au facut ca patru milioane de copii sa fie victime ale crizei economice provocate de razboi. Cifra este cu 19% mai mare fata de anul trecut, transmite UNICEF.

Studiul arata ca, desi copiii reprezinta doar 25% din populatie, in ceea ce priveste persoanele afectate de saracie in acest an, ei se incadreaza intr-un procent mult mai mare: aproape 40%. Raportul a analizat situatia din 22 de tari si arata ca printre natiunile cele mai afectate este chiar Rusia, care a pornit razboiul. Din cauza pagubelor economice provocate de conflictul din Ucraina, in Rusia sunt in prezent cu 2,8 milioane mai multi copii in pragul saraciei decat in trecut.

„Repercusiunile conflictului din Ucraina sunt extrem de importante in Rusia, deoarece razboiul provoaca o deteriorare a accesului la un anumit numar de produse de baza, la combustibil sau pur si simplu la o putere de cumparare corecta din cauza inflatiei”, a spus Adeline Hazan, presedinta UNICEF Franta, adaugand ca guvernele ar trebui sa ofere un sprijin extrem de puternic pentru protectia sociala si sa puna in aplicare programe de asistenta in numerar pentru familiile cele mai vulnerabile cu copii.

Al doilea cel mai afectat stat, dupa Rusia, este, asa cum era de asteptat, Ucraina. Numarul copiilor aflati in pragul saraciei a crescut in aceasta tara cu o jumatate de milion, mai arata UNICEF. Romania este pe locul al treilea in topul tarilor in care minorii sunt afectati de criza economica. Tara noastra are cu peste 100.000 de copii in pragul saraciei mai mult fata de anul trecut.

 „Copiii din intreaga regiune sunt afectati de consecintele acestui razboi teribil. Daca nu oferim acum sprijin acestor copii si familii, cresterea accentuata a saraciei infantile va duce aproape sigur la pierderi de vieti, la pierderi in educatie si la un viitor pierdut”, a declarat directorul regional al UNICEF pentru Europa si Asia Centrala Afshan Khan.

Specialistii in domeniul drepturilor omului si copilului explica felul in care copiii sunt afectati de saracie. Cu cat o familie este mai saraca, cu atat un procent mai mare din venituri se duce pe nevoi de baza: hrana, combustibil, intretinere. Acest lucru inseamna ca nu vor mai fi bani pentru alte nevoi importante, precum sanatatea si educatia, iar copiii sunt direct afectati. In plus, ONU atrage atentia ca minorii care provin din medii defavorizate sunt mai expusi la violenta, exploatare si abuz.

UNICEF avertizeaza ca situatia actuala ar putea duce la o crestere a abandonului scolar, precum si a mortilor infantile. Milioane de copii au, in acest moment, nevoie de ajutor umanitar si de sprijin, date fiind contextul economic si cel social.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Minori

Articole recomandate

Citeste si despre