LEGE: energizantele, interzise minorilor! Acestia nu le vor mai putea cumpara din magazine

/ / Modificat: 2023-10-28
LEGE: energizantele, interzise minorilor! Acestia nu le vor mai putea cumpara din magazine

Minorii nu vor mai putea sa cumpere energizante. O noua lege a fost adoptat de catre Senat recent, astfel ca acest tip de bauturi va fi scos inclusiv din automate pentru a nu putea fi cumparate de copii.

Asadar, dupa tigari si alcool, de acum inainte si energizantele vor fi pe lista interzisa vanzarii minorilor, daca nu sunt supravegheati de un parinte.  Aceasta lege a fost votata de Senat. Astfel, nu doar vanzatorii din magazine trebuie sa se adapteze noii reglementari, dar nu vom mai vedea energizante nici in automate, locuri de unde copiii pot cumpara singuri bauturile.

Totul se intampla dupa ce in Romania doi din trei tineri consuma energizante, iar in urma cu doar trei luni un tanar de 17 ani a murit dupa ce a consumat patru doze de energizante. Datele arata ca zilnic peste 40 000 de litri de bauturi energizante se vand in Romania.

In lume vanzarile de energizant vor depasi 53 de miliarde de euro pana la sfarsitul anului, iar specialistii preconizeaza o crestere de 7%, pana in 2027. Aceste bauturi sunt periculoase din cauza faptului ca au un nivel mare de zahar, cofeina si taurina. Un adolescent care bea 4 energizante intr-o zi consuma echivalentul a 10 cafele espresso. Limita de cofeina impusa de societatile pediatrice internationale, pentru copiii cu varstele intre 12 si 18 ani, este de 100 de miligrame pe zi, adica cel mult un espresso si jumatate.

Patru din zece tineri care consuma aceasta bautura se plang de dureri de cap, insomnie, ameteli, dificultati de respiratie sau cresterea tensiunii arteriale.

  • FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Energie Bauturi energizante Minori

Articole recomandate

Citeste si despre