Complicatii la nastere in saptamanile 34-36 de sarcina

/ / Modificat: 2008-02-20
Complicatii la nastere in saptamanile 34-36 de sarcina





 

Bebelusii nascuti intre saptmana 34 si saptamana 36 de sarcina au un risc ridicat de complicatii medicale decat bebelusii nascuti la termen sau dupa saptmana 37.

 




Desi majoritatea bebelusilor nascuti in aceasta perioada de sarcina sunt sanatosi, o minoritate semnificativa, adica de la 17 pana la 34% din bebelusi, au probleme respiratorii, icter, probleme de alimentatie, glicemie scazuta, temeratura corporala instabila si alte probleme medicale.

Anual peste 350.000 de bebelusi se nasc prematur. Experintii nu stiu inca exact care este cauza numarului atat de mare de bebelusi si nici de ce acest numar este in crestere.

Pana acum cativa ani, acestor bebelusi nu li s-a acordat o atentie deosebita deoarece pareau dezvoltati normal. Insa, chiar si la aceasta varsta, creierul bebelusului nu este dezvoltat decat in proportie de 60%, fata de un bebelus nascut la termen.

Studiile arata ca bebelusii nascuti intre saptamana 34 si 36 de sarcina, au mult mai multe sanse de deces in prima saptamna de viata si de sase ori mai multe sanse de deces in primul an de viata, fata de bebelusii nascuti la termen.

Expertii sugereaza ca sunt o serie de factori care ar putea influienta nasterea prematura. De exemplu, din ce in ce mai multe femei apeleaza la reproducerea asistata, care creste riscul de sarcina multimpla si nasterea prematura.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

20 Februarie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre