LIVE TEXT. Azi, greva de avertisment in educatie, intre orele 11:00 si 13:00! Ce se intampla cu elevii

/ / Modificat: 2023-05-17
LIVE TEXT. Azi, greva de avertisment in educatie, intre orele 11:00 si 13:00! Ce se intampla cu elevii

UPDATE ora 15:22. Greva care a fost anuntata va incepe luni, 22 mai, in toate unitatile de invatamant preuniversitar!

Dupa discutiile avute la guvern cu premierul Nicolae Ciuca, liderii sindicali au declarat:

"Promisiunile sunt subtiri - ca educatia va fi prioritara. Greva care a fost anuntata va incepe luni, 22 mai, in toate unitatile de invatamant preuniversitar

Nu avem niciun motiv in momentul de fata sa renuntam la aceasta forma extrema de protest. Nu ne-am dorit-o, era obligatia Guvernului si a celor care au putere de decizie, cunoscand problemele noastre, sa vina cu solutii mult mai rapide. Si, asa cum i-am transmis si domnului prim-ministru si domnului Ciolacu, apare o mare problema, cea legata de credibilitate!

De luni va fi greva generala. E posibil sa mai fie o discutie cu premierul, dar pana atunci mesajul este clar - va fi greva generala din 22 mai, de la ora 8.00. Pana acum, guvernantii nu au vrut sa isi asume grilele de salarizare."

Nicolae Ciuca a declarat:

"Am avut un dialog foarte bun si voi sustine ca educatia e o prioritate pentru actuala coalitie. In urma discutiilor am prezentat care sunt posibilitatile bugetare ale Guvernului in momentul de fata. Ne-am angajat sa inchidem Anexa 8 din legea 153. Este o anexa si o asumare care vizeaza toate categoriile profesionale care au ramas in acea anexa.

De asemenea, ne-am asumat ca in programul de guvernare care va fi aprobat saptamana viitoare impreuna cu sindicatele vom inscrie textul convenit din care sa rezulte ca educatia e prioritate nationala, inclusiv pe componenta de salarizare. Luni vom avea o noua intalnire."

Surse guvernamentale au declarat ca impactul bugetar este de 300 milioane de lei in acest an pentru cresterea salariilor tuturor categoriilor din Anexa 8.

UPDATE ora 14:00. Ministerul Educatiei si federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar - Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant - au transmis, intr-un comunicat de presa comun, concluziile discutiilor pe care le-au avut astazi, in contextul grevei de avertisment:

„Cresterile salariale si alte drepturi de natura salariala solicitate de federatiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de munca. Prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educatiei.

In ceea ce priveste salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educatiei a inaintat catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, prin adresa nr. 8.551/16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic. Adresa este semnata si asumata de reprezentantii tuturor federatiilor sindicale in domeniul invatamantului, inclusiv invatamantul superior. Ministerul Educatiei sustine principiul stabilirii salariului de baza al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmand ca intreaga grila sa fie construita pornind de la acest principiu.

Pentru negocierile privind contractul colectiv de munca, Ministerul Educatiei a emis ordinul de ministru nr. 4.200 privind constituirea comisiei de negociere a acestuia in data de 16.05.2023. Maine, 18.05.2023, va avea loc prima intalnire a comisiei constituite in vederea negocierii unui nou contract colectiv de munca.

Intre Ministerul Educatiei si reprezentantii federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar exista o relatie de parteneriat, bazata pe principiile dialogului social. Avem incredere ca, prin toate optiunile disponibile in ceea ce priveste dialogul social, vom gasi cele mai responsabile solutii, atat pentru personalul din invatamant, cat si pentru elevii si parintii din Romania”, potrivit Hotnews.

UPDATE ora 12:17. Marius Nistor, presedintele Federatiei Spiru Haret, a declarat, miercuri, ca in acest moment nu este niciun motiv ca profesorii sa renunte la greva generala din 22 mai. Sindicalistii urmeaza sa se intalneasca la guvern cu premierul.

„In momentul de fata nu avem niciun motiv sa renuntam”, a spus el. 

Stire initiala:

Federatiile sindicale din Educatie organizeaza, astazi, intre orele 11:00 si 13:00, greva de avertisment si au anuntat ca in acest interval nu vor avea loc activitati cu elevii. Cadrele didactice trebuie, insa, sa fie in scoala, iar ministrul Educatiei, Ligia Deca, a facut apel ca elevii sa fie supravegheati. 

„Eu fac apel la cadrele didactice (...) sa supravegheze elevii, chiar daca nu tin orele pentru ca este absolut normal sa nu avem sincope in procesul educational si sa nu aducem necazuri familiilor care stiu ca au copiii la ore”, a mentionat ministrul.

Protestul de astazi este un alt pas in conflictul de munca, acesta urmand a culmina, de luni, cu greva generala, pentru care s-au pronuntat peste 70% dintre membrii principalelor sindicate din domeniu, potrivit Hotnews.

Anuntul referitor la greva de avertisment, de astazi, a fost facut, ieri, intr-o conferinta de presa la care au participat reprezentantii celor mai mari federatii sindicale din Educatie:

„Greva generala va fi precedata, conform prevederilor legislatiei in vigoare, de declansarea unei greve de avertisment care va avea loc in 17 mai, in intervalul orar 11.00 - 13.00, cu incetarea tuturor activitatilor specifice care ar trebui sa se desfasoare in unitatile de invatamant preuniversitar”, a afirmat Marius Nistor, liderul Federatiei ”Spiru Haret”, potrivit sursei citate. 

Greva generala ar urma sa fie declansata de luni, 22 mai, data la care ar urma sa fie votate in Senat legile Educatiei.

„Conform datelor referendumului declansat de Federatia Sindicatelor din Educatie Spiru Haret impreuna cu FSLI (...) din cei 70.000 de membri de sindicat 73,23% s-au exprimat in favoarea declansarii grevei generale cu incepere din 22 mai”, a mai declarat Marius Nistor.

„Nemultumirile sunt arhicunoscute, nu cred ca mai e momentul sa le amintim: de la salarii umilitoare, prabusirea puterii de cumparare din cauza inflatiei, anomalii in ceea ce priveste salarizarea celor care ocupa functii de conducere si altele. Prin urmare, in urma acestui referendum, la nivelul Federatiei Sindicatelor din Invatamant procentul de greva este de 71,29% din totalul membrilor de sindicat, ceea ce inseamna foarte mult. (...) Acesta este rezultatul, este vointa oamenilor de a declansa conflictul colectiv de munca si de a intra in greva generala”, a declarat, la randul sau, liderul FSLI, Simion Hancescu.

Ce vor sa obtina federatiile sindicale din educatie prin aceasta greva

Revendicarile federatiilor sindicale din educatie sunt urmatoarele:

  • Majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant;
  • Instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei;
  • Acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.);
  • Cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii;
  • Renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.

Aceasta ar fi prima greva generala dupa 18 ani. Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a afirmat, marti seara, ca spera ca nu se va ajunge in acest punct si a anuntat ca, in cursul zilei de astazi, va avea noi discutii cu sindicalistii.

Citeste si: Haos in educatie pe final de an! Profesorii intra in greva generala incepand de luni, 22 mai

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie copil Scoala copii Greva educatie 2023 Greva profesorilor

Articole recomandate

Citeste si despre