Ancheta Salvati Copiii: 95% dintre familiile vulnerabile nu si-au mai permis cheltuieli elementare, in ultimul an

/ / Modificat: 2023-11-27
Ancheta Salvati Copiii:  95% dintre familiile vulnerabile nu si-au mai permis cheltuieli elementare, in ultimul an

71% dintre familiile vulnerabile au renuntat la achizitia de imbracaminte si incaltaminte pentru copii

Salvati Copiii Romania anunta cea de-a 23-a editie a Festivalului Brazilor de Craciun, polul de solidaritate al anului

Majoritatea covarsitoare (95%) a familiilor ai caror copii sunt integrati in programele educationale ale Organizatiei Salvati Copiii Romania nu mai pot acoperi nevoile de baza, cum ar fi tratamente medicale, alimente si imbracaminte pentru copii.

Copiii romani sunt cei mai expusi riscului de saracie si excluziune sociala, dintre toate statele UE, cu o rata de 41,5% (doi din cinci); la nivelul UE, unu din patru copii traieste la limita saraciei.

De-a lungul celor 22 de editii, prin intermediul Festivalului Brazilor de Craciun au fost colectate fonduri in valoare de peste 8 milioane de euro; 211.127 de copii din medii sociale vulnerabile au primit ajutor pentru integrarea socio-educationala. 

Pentru cea de-a 23-a editie, designeri si artisti romani au creat brazi unicat, care vor fi licitati in seara de 8 decembrie, in cadrul Galei organizate in parteneriat cu Muzeul National de Arta al Romaniei.

Vio (9 ani) este la Salvati Copiii inca din prima ei zi de scoala. A devenit un model de consecventa si perseverenta, stie in fiecare zi temele primite, lucreaza suplimentar si la Centrul Educational si acasa. In spatele copilului cuminte si constiincios se afla doi bunici care fac tot ce le sta in putinta pentru ca Vio sa poata merge la scoala zi de zi.

Criza costului vietii a afectat in mod semnificativ categoriile sociale vulnerabile: majoritatea covarsitoare (95%) a familiilor ai caror copii sunt integrati in programele educationale ale Organizatiei Salvati Copiii Romania nu mai pot acoperi nevoile de baza, cum ar fi tratamente medicale, alimente si imbracaminte pentru copii. Astfel, in decursul ultimului an, 71% dintre familiile vulnerabile s-au vazut nevoite sa renunte la cheltuielile cu imbracamintea si incaltamintea, in vreme ce 24% au redus din cheltuielile cu alimentele, arata datele unei anchete sociologice derulate de Salvati Copiii Romania. In acest context, Organizatia Salvati Copiii si-a intensificat in anul 2023 programele de prevenire a abandonului scolar, reintegrare scolara si sprijin socio-pedagogic pentru copiii victime ale saraciei si dedica cea de-a 23-a editie a prestigiosului Festival al Brazilor de Craciun strangerii de fonduri pentru sustinerea educatiei copiilor vulnerabili.  

Cele mai multe dintre familiile beneficiare ale programelor Salvati Copiii Romania (51,58%) au un venit de sub 400 lei/membru de familie, 32,48% dintre familii declara un venit sub 600 lei/membru de familie si doar 15,9% afirma ca venitul pe membru de familie depaseste 600 lei. 

Familiile cuprinse in ancheta au declarat ca au fost nevoite sa renunte la anumite cheltuieli, dupa cum urmeaza:

71% au renuntat la cheltuielile cu imbracamintea si incaltamintea;

35% au renuntat la cheltuielile legate de activitati extrascolare;

12% dintre familii au renuntat la achizitia de  jocuri si jucarii.

In ceea ce priveste alimentele, 24% dintre familiile vulnerabile au diminuat bugetul alocat alimentelor.

Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, a vorbit despre consecintele dramatice ale saraciei asupra copiilor: “Un copil care traieste sub pragul de saracie este un copil subnutrit, cu o sanatate precara si, mai mult, cu sanse diminuate de a-si depasi vulnerabilitatile mediului. De aceea este crucial accesul la educatie, laolalta cu politici sociale integrate, care sa corecteze vulnerabilitatile. Saracia omoara educatia, iar responsabilitatea noastra e sa diminuam cat mai mult efectele saraciei asupra copiilor.”

„Unul dintre cele mai rodnice parteneriate ale MNAR este cel cu organizatia Salvati Copiii. Oferim cadrul pentru o exceptionala expozitie de arta contemporana cu caracter caritabil dar si programe educative desfasurate la muzeu pe tot parcursul anului pentru copiii si tinerii aflati in grija acestei asociatii. Consideram, alaturi de conducerea Asociatiei Salvati Copiii, ca educatia si cultura fac parte din nevoile fundamentale ale fiintei umane", a adaugat Calin Stegerean, directorul general al Muzeului National de Arta al Romaniei.

Festivalul Brazilor de Craciun: Lumea buna face lumea mai buna!

In mod traditional, Festivalul Brazilor de Craciun s-a impus ca evenimentul caritabil de marca, pus in slujba sustinerii accesului la educatie egala pentru copiii vulnerabili.

In cele 22 de editii de pana acum, au fost stranse fonduri de 8.102.000 Euro, care au sprijinit integrarea socio-educationala pentru 211.127 de copii. 

Gratie celor 22 de editii ale Festivalului Brazilor de Craciun, educatia s-a transformat in sansa reala si putere, astfel: 

147.895 de copii au beneficiat de sprijin socio-economic, pentru a putea fi integrati educational si pentru a se preveni abandonul scolar; 

48.299 de copii au fost inclusi in programul Scoala dupa Scoala si educatie remediala;

10.009 de copii au participat la Gradinitele Estivale; 

4.924 de copii au fost recuperati educational, prin programul A Doua Sansa. 

102 biblioteci scolare au fost dotate cu 76.000 de carti.

Numai la editia precedenta, fondurile de 820.000 euro au asigurat in anul 2023 servicii educationale si sociale pentru 42.000 de copii, dupa cum urmeaza:

Servicii directe pentru 12.000 de copii (programe de tip Gradinite si scoli de vara, Scoala dupa Scoala, A doua Sansa si sprijin educational si social pentru continuarea studiilor);

10.000 de copii au beneficiat de servicii educationale imbunatatite, ca urmare a formarii cadrelor didactice (250 de specialisti formati);

20.000 de copii au beneficiat de conditii mai bune de invatare in urma dotarii a 40 de scoli cu carti pentru biblioteca scolara, rechizite, sali de clasa renovate si dotate.

Parteneriatul dintre Muzeul National de Arta al Romaniei si Salvati Copiii a insemnat 1.150 de ateliere diverse de care au beneficiat 850 de copii. Pentru multi dintre acesti copii a fost prima oara cand au vizitat Muzeul National de Arta al Romaniei si au luat contact cu arta. Colaborarea va continua pe parcursul anului 2024.

Seara de Gala a Festivalului Brazilor de Craciun va avea loc in data de 8 decembrie, la Muzeul National de Arta al Romaniei. 

De ce conteaza accesul egal la educatie

Nicusor a intrat pe portile scolii pentru prima data cand avea 12 ani. In acel moment, Nicusor locuia cu parintii si cei doi frati mai mici (Ionica si Ioana), intr-o casa abandonata, in padure, la marginea Bucurestiului. Niciunul dintre ei nu mergea la scoala. Odata cu intrarea in programul socio-educational al organizatiei, viata lui Nicusor s-a schimbat cu totul. Din primele zile de scoala, Nicusor, un copil micut, cu vorbire peltica, ne spunea ca visul lui este sa devina sofer si sa calatoreasca, sa vada lumea. 

Copilul acela timid a promovat invatamantul primar, ghidat de o invatatoare care a vazut in el dorinta de a schimba ceva. Prin programul A Doua Sansa, primind in continuare sprijin social si educational, Nicusor a absolvit 8 clase in doar cativa ani. Oportunitatile nu au intarziat sa apara, astfel incat Nicusor a fost inscris intr-un program de profesionalizare a tinerilor din categorii vulnerabile, a trecut de cateva etape de selectie si a beneficiat de formare pentru postul de consilier vanzari intr-un magazin apreciat de catre generatia lui. De-a lungul acestui drum, Nicusor recunoaste ca cel mai important lucru a fost ca a primit ajutor la timp.

75% dintre copiii participanti la programele de educatie remediala au inregistrat progres scolar bun si foarte bun. Astfel:

La matematica si stiintele exacte, procentul copiilor care aveau un nivel bun si foarte bun a crescut de la 37% la intrarea in program la 69% la finalul anului scolar.

La limba romana, procentul copiilor care aveau un nivel bun si foarte bun a crescut de la 33% la intrarea in program la 75% la finalul anului scolar.

Programele educationale s-au derulat in Bucuresti si in judetele Arges, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Cluj, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Mures, Neamt, Olt, Suceava, Tims, Tulcea, Vaslui, Valcea si Vrancea.

Cum sta Romania: date cheie despre bunastarea copilului si accesul la servicii sociale

Riscul de saracie sau de excluziune sociala a crescut pentru copiii din Uniunea Europeana cu 0,4 puncte procentuale, de la 24,0% la 24,4%, intre 2020 si 2021, cu rata cea mai ridicata in Romania – 41,5%, urmata la distanta de Spania - 33,4%, in vreme ce in Finlanda si Danemarca a fost cel mai scazut, in 2021 (13,2% si respectiv 14%), potrivit Eurostat . 

In Romania, riscul de saracie sau de excluziune sociala este mult mai mare in zonele rurale decat in mediul urban: in 2021, rata a fost de 16,1% in orasele mari, 30,7% in urbanul mic si suburbii si 50,1% in zonele rurale. 

In 2021, peste 1,5 milioane de copii din Romania (41,5% din numarul total al copiilor) cresteau in risc de saracie sau excluziune sociala.  

Testele nationale organizate in 2022 cu scopul de a depista problemele timpurii de alfabetizare arata rezultate slabe la invatatura in scolile din Romania . Rezultatele arata ca doar 11% dintre elevii cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani sunt cititori fluenti, in timp ce 42% dintre elevi sunt calificati drept "nefunctionali", ceea ce se apropie de analfabetism.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Studiu salvati copiii Salvati copiii

Articole recomandate

Citeste si despre