4 din 5 decese la copiii sub 5 ani se inregistreaza la nou-nascuti (sub un an)

/ / Modificat: 2024-01-30
4 din 5 decese la copiii sub 5 ani se inregistreaza la nou-nascuti (sub un an)

Patru din cinci decese la copiii sub 5 ani s-au inregistrat la nou-nascuti (sub un an). Salvati Copiii Romania anunta extinderea programului de combatere a mortalitatii infantile: acces la servicii medicale in timpul sarcinii pentru mame vulnerabile, inclusiv cele minore si dotarea prioritara a sectiilor de neonatologie.

  • Patru din cinci decese inregistrate la copiii sub 5 ani au fost la nou-nascuti (sub un an): dotarea maternitatilor din tara este vitala;
  • Una din 10 nasteri si unul din 10 avorturi s-au inregistrat la grupa de varsta 12-19 ani (2021);
  • Doar 47% din localitati au suficienti medici de familie si 328 de comune nu au medic de familie;
  • Din anul 2010 si pana in prezent, Organizatia Salvati Copiii a dotat 122 de unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.700 de echipamente vitale, investind peste 10 milioane de euro;
  • Redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit, resursa esentiala pentru dotarea sectiilor si spitalelor de pediatrie.

Dintre cele 1.253 de decese inregistrate la copiii sub 5 ani in anul 2022, majoritatea covarsitoare sunt la copiii sub un an – 1.014, malformatiile congenitale si bolile aparatului respirator reprezentand principalele cauze. Organizatia Salvati Copiii Romania va extinde programul de combatere a mortalitatii infantile, pe cele doua paliere majore: accesul la servicii medicale in timpul sarcinii, pentru gravidele din comunitati vulnerabile si pentru gravidele minore, pe de o parte si dotarea urgenta, cu aparatura medicala de importanta vitala, a maternitatilor si sectiilor de neonatologie si Terapie Intensiva neonatala din intreaga tara. Anul trecut, fondurile colectate prin mecanismul de redirectionare a 3,5% din impozitul pe venit au fost de 261.600 de euro, care s-au transformat in echipamente performante precum: doua ecografe, un aparat de mixare a solutiilor, doua pulsoximetre si o hota de flux laminar, pentru monitorizarea si tratarea nou-nascutilor prematur sau cu patologii medicale severe. 

- Aproape 34,7% dintre copiii care au decedat in primul an de viata au avut ca principala cauza de deces afectiuni a caror origine se situeaza in perioada perinatala, 25,5% au decedat in urma malformatiilor congenitale, deformatiilor si anomaliilor cromozomiale si 23,3% ca urmare a unor boli ale aparatului respirator.

- Cu toate ca Romania inregistreaza un numar mare de mame minore, jumatate dintre gravidele minore din mediile rurale defavorizate din Romania nu au fost in timpul sarcinii la niciun control ginecologic si nu au facut ecografiile recomandate, arata datele Salvati Copiii Romania. In mediul rural, rata mortalitatii infantile este mult peste cea din mediul urban - 6,5 fata de 4,2 la mia de copii nascuti vii (INS 2021) – cauzele majore fiind accesul ingreunat la servicii medicale si slaba dotare cu aparatura medicala a cabinetelor medicale.

- Distributia unitatilor medicale si a medicilor in Romania este inegala intre zonele rurale si cele urbane, iar numarul de medici de familie scade constant in rural. Doar 47% din localitati au suficienti medici de familie si 328 de comune nu au medic de familie.

Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, a explicat: „Disparitatile sociale ale Romaniei creeaza situatii dramatice, in care nou-nascutii vin pe lume cu un grad sever de prematuritate, pentru ca gravidele nu au avut acces la educatie medicala si la servicii medicale, in timpul sarcinii. De aceea noi lucram in comunitati, unde derulam programe care sa se adreseze atat vulnerabilitatilor sociale, cat si accesului la controale medicale in timpul sarcinii. Totodata, este de importanta vitala dotarea maternitatilor cu aparatura medicala de generatie noua, care face in mod real diferenta intre viata si moarte”. 

Date de context:

  • Romania este pe penultimul loc intr-un clasament european care clasifica sistemele nationale de sanatate din punctul de vedere al pacientului, conform Indexului European al Serviciilor de Sanatate.
  • Cheltuielile alocate pentru asistenta medicala preventiva sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice si de diagnostic este una dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeana.
  • Datele Institutului National de Statistica pentru 2021 arata ca in mediul rural, rata mortalitatii infantile este mult peste cea din mediul urban: 6,5 fata de 4,2 la mia de copii nascuti vii, cauzele majore fiind accesul ingreunat la servicii medicale si slaba dotare cu aparatura medicala a cabinetelor medicale.
  • Exista o proportie ridicata a nasterilor la varste minore, 1 din 10 nasteri si unul din 10 avorturi s-au inregistrat la grupa de varsta 12-19 ani.
  • In anul 2021, Romania a inregistrat 745 de nasteri la mame cu varsta sub 15 ani si alte 16.997 de nasteri la mame cu varsta intre 15 si 19 ani.
  • La nivelul Uniunii Europene, aproape jumatate din nasterile la mame sub 15 ani (45%) se inregistreaza in Romania.
  • Riscul de saracie sau de excluziune sociala este mult mai mare in zonele rurale decat in mediul urban: in 2021, rata a fost de 16,1% in orasele mari, 30,7% in urbanul mic si suburbii si 50,1% in zonele rurale.

Investitia in sistemul de sanatate, o prioritate zero a Salvati Copiii

Din anul 2010 si pana in prezent, Organizatia Salvati Copiii a dotat 122 de unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.700 de echipamente vitale, investind peste 10 milioane de euro si sustinand astfel tratamentul si sanatatea a peste 200.000 de copii. Doar in 2023, Salvati Copiii a dotat peste 55 de unitati medicale cu echipamente performante, asigurand supravietuirea si tratamentul adecvat pentru cel putin 40.000 de copii.

Echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana in 5 ani. 

Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a lucrat in 20 de judete, in 70 de comunitati rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide si copii pana in 5 ani. De asemenea, doar in ultimii doi ani au fost realizate 17 cursuri de pregatire pentru medicii neonatologi in competente in ceea ce priveste ecografia, ventilatia si ingrijirea nou-nascutului prematur.

Organizatia Salvati Copiii lanseaza un apel pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente performante a maternitatilor si a spitalelor si sectiilor de pediatrie. 

Anul trecut, fondurile colectate prin acest mecanism au fost de 261.600 de euro, care s-au transformat in  2 ecografe, un aparat de mixare a solutiilor, doua pulsoximetre si o  hota de flux laminar, pentru supravietuirea nou-nascutilor prematur sau cu patologii medicale severe. 

Sunt urgente dotarile in urmatoarele unitati medicale: 

  • Valcea - Spitalul Orasenesc Horezu
  • Ilfov - Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov
  • Iasi - Spitalul  Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Cuza Voda” Iasi
  • Galati - Spitalul Orasenesc Tg. Bujor
  • Hunedoara - Spitalul Judetean Deva
  • Mures - Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures
  • Timis - Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu 
  • Bucuresti - Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”, Sectia Clinica de Terapie Intensiva Neonatala
  • Bucuresti - Maternitatea Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa”
  • Bucuresti - Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului – Maternitatea Polizu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Salvati copiii Studiu salvati copiii

Articole recomandate

Citeste si despre