Imunoglobulinele in ajutorul sistemului imunitar

/ / Modificat: 2014-09-18
Imunoglobulinele in ajutorul sistemului imunitar

Ne nastem cu un sistem imunitar "mostenit" de la mama, sustinut de colostru, substanta ce reprezinta laptele matern din primele 48 de ore de la nastere. Colostrul este bogat in proteine, vitamine, minerale si imunoglobuline, usor de asimilat de organismul nou-nascutului, cu rolul de a-l proteja de seria de agenti patogeni la care este expus la inceputul vietii sale. Ulterior, pe masura ce intra in contact cu cat mai multe obiecte si persoane, datorita sistemului imunitar dobandit, se poate apara si impotriva altor posibile pericole.

Cum ii putem asigura insa copilului nostru protectia antiinfectioasa atunci cand este necesar un ajutor suplimentar fara a dezechilibra flora intestinala, o alta componenta importanta a sistemului imunitar?

Imunoglobulinele, ajutor de incredere pentru imunitate

Imunoglobulinele, denumite si gamaglobuline sau anticorpi, sunt substante care se regasesc in mod obisnuit in plasma sangvina. Acestea sunt secretate de plasmocite, sintetizate de limfocitele T helper, ca urmare a patrunderii in organism a unui element strain. Imunoglobulinele se fixeaza pe substanta straina, o neutralizeaza si o impiedica sa se reproduca. Impotriva antigenului (substanta straina) actioneaza apoi sistemul enzimatic sau celulele fagocitare, care la randul lor se vor fixa pe imunoglobuline.

Imunoglobulinele au o arie terapeutica extinsa si sunt de mai multe tipuri: lgA, lgD, lgE, lgG si lgM. IgA sunt eficiente impotriva bacteriilor stabilizate in mucoase si pentru ameliorarea infectiilor cailor respiratorii. Prezenta IgA in colostru sugereaza rolul sau foarte important in conferirea imunitatii pasive a sugarului. Rezistenta sugarilor hraniti natural este net superioara comparativ cu a celor hraniti artificial. Tipul lgD contribuie la maturarea limfocitelor pentru imunocompetenta, adica la capcitatea de a recunoaste un anumit antigen si de a se activa impotriva acestuia. Imunoglobulinele lgE sunt un element cheie pentru protejarea impotriva parazitilor si a factorilor alergeni, iar cele lgG sunt produse in cazul unui contact prelungit cu un antigen sau un contact secundar. Acesta este principiul dupa care functioneaza sistemul imunitar dobandit, dar si vaccinurile: recunoasterea unui agent patogen si declansarea reactiei de aparare. In cazul primului contact cu un antigen intervin imunoglobulinele lgM.

Benefice atat anterior, cat si ulterior expunerii la agenti patogeni

Imunoglobulinele sunt recomandate pentru construirea unui sistem imunitar capabil sa apere organismul atat inainte de expunerea la pericole pentru sanatate, cat si ulterior acestui moment, putand atenua severitatea afectiunilor.

Medicina foloseste ca sursa de incredere imunoglobulinele din colostrul bovin, ale carui proprietati terapeutice au fost dovedite prin mai multe studii clinice. De exemplu, cercetarea "Modulation of human humoral immune response through orally administered bovine colostrum", publicata in anul 2001, a analizat reactiile imunologice a 18 subiecti carora li s-a administrat colostrul bovin. Initial sanatosi, acestia au fost expusi la un anumit tip de salomonella, modificat special pentru scopurile cercetarii. Conform datelor obtinute in zilele 1, 3 si 5 de supraveghere medicala, toti pacientii au raspuns pozitiv la tratament si nu au fost inregistrate modificari semnificative ale valorilor IgA, IgG si IgM. In cazul imunoglobulinelor lgA a fost observata totusi o tendinta de crestere, care, potrivit cercetatorilor, sugereaza potentialul colostrului bovin de a amplifica anumite raspunsuri imunologice speciale ale organismului uman.

Colostru si probiotice, compozitie unica si inovatoare de la Secom

Colostrum plus Probiotics, de la Secom®, are o compozitie unica si inovatoare, pentru echilibrarea imunitatii si imbunatatirea functiilor sistemului digestiv al copilului tau. Colostrum plus Probiotics este singura formula care asociaza colostrul bovin, bogat in imunoglobuline IgA, IgD, IgE, IgG si IgM, lactoferina, factori de crestere, angiogenin, PRP (polipeptida bogata in proteine), lactalbumine, vitaminele A si E, sulf organic, citokine, acid orotic, oligozaharide si glicoconjugate, lizozomi si glicoproteine, cu probiotice. Probioticele sunt microorganisme vii nepatogene, cu efecte benefice asupra sanatatii. Acestea actioneaza in cavitatea bucala, in tubul digestiv, in caile respiratorii si in sistemul urogenital, iar datorita adaosului de prebiotice FOS din Colostrum plus Probiotics, produsul actioneaza inclusiv la nivelul intestinului gros.

 logo-SRP

Colostrum plus Probiotics, de la Secom®, contribuie la protectia antiinfectioasa prin efect antiviral, antibacterian, antimicotic si antiparazitar, precum si la functionarea normala a sistemului imunitar. Produsul este benefic pentru dezvoltarea si protejarea florei intestinale cu rol important in refacerea mucoasei intestinale, pentru reducerea balonarilor, a indigestiei, flatulentei, constipatiei si colicilor si pentru sinteza proteinelor, a vitaminelor din complexul B, a zincului, calciului, manganului si fosforului. Colostrum plus Probiotics ajuta de asemenea la reglarea echilibrului acido-bazic si la reducerea efectelor negative ale consumului de antibiotice si de corticosteroizi. Produsul contribuie si la dezvoltarea optima a sistemelor cardiovascular, nervos central, muscular, osteoarticular si a vederii, la cicatrizarea ranilor si a arsurilor si la reducerea simptomatologiei in reactiile alergice. Un alt beneficiu al produsului Colostrum plus Probiotics este contribuitia sa la reglarea nivelului glicemiei, important pentru copiii ai caror mame au dezvoltat diabet in timpul sarcinii.

 logo-SNPCAR

Colostrum plus Probiotics este un produs 100% natural, recomandat de Societatea Romana de Pediatrie. Produsul are gust natural de fructe, indragit de copii, si ajunge pana la 50 de zile de administrare.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre