Cum ii invatam pe copii despre bani - ghid pe varste

/ / Modificat: 2018-05-21
Cum ii invatam pe copii despre bani - ghid pe varste

Introducerea educatiei financiare in scoli este una dintre cele mai eficiente metode pentru a le insufla copiilor importanta banilor, insa este important pentru parinti sa ii invete pe copii cum sa cheltuiasca, cum sa economiseasca si cum sa investeasca. Dincolo de modelul pe care parintii il ofera prin propriul lor comportament, este bine sa tinem seama si de specificul fiecarei varste si sa le dam celor mici informatiile de care au nevoie in forma cea mai buna pentru ei si la varsta cea mai potrivita.

Ca sa iti fie mai usor sa ii inveti pe cei mici despre bani, chiar si de la o varsta frageda, KRUK Romania a realizat prima carticica de benzi desenate pentru copii, care face parte din programul „Cu si despre bani”. Ilustratiile prezinta situatii din viata de zi cu zi, cu care se poate confrunta copilul tau la magazinul de la scoala, la cumparaturi - cand pe langa guma de mestecat, ar vrea sa isi cumpere si dulciuri, insa nu ii ajung banii de buzunar, sau la locul de joaca. Priveste-o ca pe o lectie de educatie financiara pe care o poti face usor acasa cu juniorii tai. In plus, citeste mai jos un ghid pe varste, pentru a-i invata pe copii despre bani, la momentul potrivit pentru a intelege.

La 2-3 ani copilul nu intelege valoarea banilor. Ii poti da insa diferite monede, cu care se se joace. Il poti invata sa le deseneze conturul. Si poti incepe o discutie despre “mai mare” si “mai mic” astfel incat micutul sa identifice fiecare moneda.

Copiii intre 3 si 5 ani

Poti profita de drumurile pe care le faceti impreuna la banca, la ATM, sau cand platesti in magazine cu cardul, pentru a-l invata pe cel mic despre finante. La aceasta varsta comportamentul tau este cel mai important. Copilul te va urmari cu foarte mare atentie. Asa ca, atentie cum te raportezi la bani, cum ii cheltui si cum economisesti, pentru ca acestea sunt adevarate “lectii de finante”.

Tot la aceasta varsta copiilor le place sa se joace “de-a…ceva”. Asa ca va puteti juca “de-a magazinul” sau “de-a restaurantul” folosind bani imaginari si asa-zise bonuri.

De asemenea, tot la varsta prescolara, micutul are nevoie sa invete ca lucrurile costa bani. Cand mergeti la magazin, ii poti da o suma mica de bani, iar el sa plateasca un obiect.

Daca vrei sa puna bani deoparte, mai bine opteaza pentru un borcan gol, transparent, in locul unei pusculite clasice. In borcan, copilul poate vedea cati bani are.

Copiii intre 6 si 9 ani

Ajuns la varsta scolaritatii, copilul invata deja despre actiuni permise si nepermise, reguli si consecinte. Este o ocazie buna sa il inveti si despre consecintele cheltuirii excesive si a economisirii. Este sanatos sa stie ca banii sunt limitati si ca trebuie sa luam decizii rationale despre cum ii cheltuim. De asemenea, este de preferat sa il inveti pe copil sa imparta banii in sume pentru cheltuit si sume pentru economisit.

De asemenea, ii poti deschide un cont de economii si il poti incuraja sa depuna bani in mod regulat. Fiind si varsta la care copiii sunt pasionati de a face colectii, nu este exclus ca micutul sa inceapa sa colectioneze bani vechi.

Copilul intre 9 si 12 ani

Preadolescenta este varsta potrivita pentru a-l invata pe copil sa compare preturile, sa faca raportul intre pret si calitate inainte de a se decide sa cumpere ceva. In plus, la aceasta varsta grupul de prieteni incepe sa aiba mai multa influenta asupra lui decat ai tu ca parinte. Nu te sfii sa il lauzi atunci cand ia o decizie financiara buna.

Mai mult, este varsta la care copilul va fi tentat mai mult sa cheltuiasca decat sa economiseaca. Asa ca este bine sa intervii si sa il ajuti sa isi stabileasca obiective pe termen lung de economisire.

Intre 13 si 16 ani

Gradul de independenta si libertate este din ce in ce mai mare. Adolescentul tau are nevoie sa stie cum se face si cum se tine un buget. Mai mult, are nevoie si sa castige mai multi bani. Asa ca il poti ajuta sa isi gaseasca mici joburi printre vecini sau cunoscuti.

De asemenea, este momentul sa stie diferenta dintre “nevoie” si “dorinta”: “Imi doresc un nou joc si am nevoie de paine. Ce cumpar mai intai?”

Dupa 16 ani

Cel mai probabil, adolescentul tau are nevoie de ajutor ca sa isi gaseasca un job part-time.

In plus, ii poti pune banii de buzunar pe un card si ii poti stabili o suma lunara pe care are voie sa o cheltuiasca. Nu uita sa discuti cu el si despre pericolele cardurilor bancare si cum sa evite sa devina victima fraudelor bancare sau a fraudelor online.

Ca sa iti fie mai usor sa ii inveti pe cei mici despre bani, chiar si de la o varsta frageda, KRUK Romania a realizat prima carticica de benzi desenate pentru copii, care face parte din programul „Cu si despre bani”. Ilustratiile prezinta situatii din viata de zi cu zi, cu care se poate confrunta copilul tau la magazinul de la scoala, la cumparaturi – cand pe langa guma de mestecat, ar vrea sa isi cumpere si dulciuri, insa nu ii ajung banii de buzunar, sau la locul de joaca. Priveste-o ca pe o lectie de educatie financiara pe care o poti face usor acasa cu juniorii tai.

De asemenea, pentru a le insufla copiilor importanta unui buget bine stabilit, lasa-i sa te ajute la organizarea bugetului familiei. Calculatorul bugetului personal si calculatorul de cheltuieli pe care cei de la KRUK Romania ti le pun la dispozitie, te vor ajuta sa iti organizezi mai bine cheltuielile, astfel incat sa nu mai fii nevoit sa iti faci datorii.

Articol scris de Marina Vasilescu, redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Valoare bani copii Bani copii Educatie financiara

Articole recomandate

Citeste si despre