Cum taiem unghiile bebelusului

/ / Modificat: 2010-07-01
Cum taiem unghiile bebelusului

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Gabi Hristea

Taierea unghiilor bebelusului poate fi o adevarata corvoada pentru parinti. Pentru ca la inceput bebelusul nu-si coordoneaza bine miscarile, se poate zgaria cu usurinta pe fata. De aceea, este recomandat sa incerci sa-i tai unghiile destul de des.

Daca vezi ca bebelusul nu coopereaza nicicum la taierea unghiutelor, incearca sa initiezi activitatea care-i place lui cel mai mult. Daca ii plac desenele animate, da-i voie sa se uite la televizor pentru cateva minute, pana-i tai unghiile. Daca ii place sa stea pe olita, pune-l acolo. Daca prefera un anumit cantec, lasa-l sa asculte; asa ai sanse mai mari sa te lase sa umbli la unghii.

Pentru ca fiecare copil are propriul sau mod de a fi si a reactiona, mamica trebuie sa descopere metoda care da roade pentru bebelusul ei. Fie ca ii tai unghiile in somn, fie ca il ademenesti cu recompense sau incerci sa-i distragi atentia, vei reusi in cele din urma sa-l "pacalesti" pe cel mic.

Cu ce taiem unghiile bebelusului?

Pentru a te asigura ca nu-l ranesti pe bebelus la degetele, atunci cand ii tai unghiile, alege ustensile speciale. Forfecuta pentru bebe este mica si are colturile neascutite. Poti folosi de asemenea unghiera bebelusului sau o pila de carton. Aceste ustensile iti vor usura mult munca.

img/director_img/wipes_piwder.jpgIn orice caz, inainte de a incepe "operatiunea" asigura-te ca:

doteste destula lumina in camera respectiva;

dotbebelusul este linistit; poti ruga pe cineva sa te ajute, distragandu-i atentia sau tinandu-l bine de manuta (piciorus);

dotdesparti bine pernitele unghiilor de unghie pentru a evita ranirea;

dotunghiile de la picioare sunt taiate drept; altfel, este posibil ca unghia sa se incarneze;

dotnu tai unghiile bebelusului prea scurt, pentru ca se pot infecta;

dotdaca totusi ai ranit usor bebelusul, reusesti sa-i opresti sangerarea, apasand locul respectiv si infasurandu-l cu bandaj steril;

dotin caz ca l-ai taiat un pic, nu pui pansament peste rana, pentru ca exista riscul ca bebelusul sa duca mana la gura si sa se inece cu pansamentul.

Unii parinti considera ca cea mai buna metoda de a scurta unghiile bebelusului este sa i le rupa cu dintii, cel putin atata timp cat cel mic nu intelege sa "coopereze". Metoda se poate dovedi eficienta, pentru ca elimina riscul ranirii cu foarfeca sau unghiera.

Pentru ca unghiile bebelusului cresc mai mult decat la copilul mai mare, va fi necesar sa le scurtezi cam o data pe saptamana. Cel mai indicat este totusi sa-ti achizitionezi un set pentru unghiile bebelusului disponibil in farmacii sau magazine specializate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre