Laptele UHT si laptele pasteurizat

/ / Modificat: 2009-11-30
Laptele UHT si laptele pasteurizat





 

Pasteurizarea implica incalzirea laptelui la 72-75 grade Celsius, cu un timp de mentinere de 15-20 secunde inainte ca acesta sa fie racit. impreuna cu o racire corecta, pasteurizarea va asigura un termen de valabilitate mai indelungat al laptelui. Laptele pasteurizat are un termen de valabilitate de 5-15 zile daca a fost refrigerat corespunzator pe timpul transportului si distributiei.

Prin Ultrapasteurizare, produsele alimentare lichide sunt expuse la o incalzire scurta, intensa, la temperaturi in intervalul de 135 - 140 grade Celsius. Procedeul UHT este un proces continuu ce are loc intr-un sistem inchis, prevenind contaminarea produsului cu microorganisme purtate de aer.

Produsul trece printr-o succesiune rapida de etape de incalzire si racire. Umplerea aseptica este o parte integranta a procesului prin care se evita contaminarea. Rezultatul final este un produs care poate fi pastrat timp de aproximativ sase luni fara a fi necesara depozitarea in frigider (refigerarea).

 Cum se ambaleaza laptele UHT?

Pentru a-i pastra puritatea conferita de ultrapasteurizare, laptele trebuie ambalat dupa reguli stricte de igiena.

Ambalajul este livrat producatorului de lapte sub forma de rola. Aceasta rola este introdusa in masina de ambalat (un sistem inchis, presterilizat). Rola se transforma intr-un cilindru prin care este introdus laptele dupa ce a fost incalzit rapid la temperatura ultrainalta si apoi racit.

Cutiile sunt sigilate subnivelul lichidului, fiind astfel umplute. Prin acest procedeu continutul este total protejat impotriva oxidarii si in acelasi timp ambalajul este utilizat cu eficienta maxima.







De ce este nevoie de UHT?

Laptele se strica datorita actiunii combinate a microorganismelor daunatoare, expunerii la lumina si oxigen. Tehnologia aseptica este cea care face ca laptele sa nu contina microorganisme daunatoare in momentul in care este ambalat.

Pentru aceasta, trebuie ca intregul lant de productie sa fie steril, de la echipamente si material de ambalat, pana la medul ambiant in care se face ambalarea.

Pentru a proteja apoi laptele de actiunea daunatoare a luminii si oxigenului, acesta se pune intr-un ambalaj aseptic, care are intre straturile lui interioare de carton si polietilena de tip alimentar o foliesubtire de aluminiu.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre