Cronometrarea contractiilor in sarcina. Cum se face?

/ / Modificat: 2017-05-11
Cronometrarea contractiilor in sarcina. Cum se face?

Cronometrarea contractiilor este usor de facut si acest lucru iti poate spune multe despre stadiul travaliului. In functie de regularitatea lor, de durata si de intensitate, ele pot fi contractii Braxton Hicks sau contractii care iti indca faptul ca ai intrat in travaliu.

Contractiile Braxton Hicks te pot pacali in a crede ca ai intrat in travaliu, cand de fapt este doar un travaliu fals. Pentru a evita aceste confuzii este bine sa iti cronometrezi contractiile in momentul in care le resimti. Ai nevoie doar de un ceas si de jumatate de ora din timpul tau.

Cronometrarea contractiilor:

 1. Atunci cand crezi ca ai contractii regulate, ia un ceas sau roaga pe cineva sa te ajute cu cronometrarea.

2. Noteaza-ti timpul la care incepe contractia.

3. Noteaza-ti timpul la care s-a oprit contractia.

4. Distanta dintre prima si a doua contractie reprezinta regularitatea cu care se succed.

5. Repeta procedeul de cateva ori pentru a obtine o medie de timp.

6. Daca sunt neregulate si nedureroase inseamna ca sunt contractii Braxton Hicks.

7. Daca devin mai intense, mai dureroase si mai lungi decat de obicei si apar la fiecare 10 minute inseamna ca ai intrat in travaliu.

Sfaturi:

1. Nu cronometra fiecare contractie. Cronometreaza-le doar cand incep si apoi doar daca ti se pare ca au devenit mai lungi, mai dese si mai dureroase.

2. Ignora orice contractie poti. Faptul ca vei fi surescitata te va duce cu siguranta mai repede la spital, insa acest lucru nu inseamna neaparat si ca vei naste mai repede.

3. Daca ai orice intrebare sau ti se pare ca ceva nu este in regula, suna-ti medicul imediat.

Contractiile Braxton Hicks si contractiile normale

Contractiile Braxton Hicks sunt contractii uterine sporadice care incep din saptamana 6 a sarcinii, desi s-ar putea sa nu le simti atat de devreme. Probabil vei incepe sa le simti pe la jumatatea sarcinii, dar s-ar putea sa nu le simti chiar deloc (unele femei nu le simt deloc).

In timp ce sarcina progreseaza, contractiile Braxton Hicks tind sa apara mai des, dar chiar pana in ultima zi a sarcinii ele vor ramane probabil neregulate si nedurereoase.

Este bine sa fii precauta cand vine vorba de contractii. Daca ai 37 de saptamani in sarcina si ai mai mult de patru contractii pe ora, sau ai alte semne ale nasterii inainte de termen, suna-ti doctorul imediat.

In zilele sau saptamanile inainte de sarcina, contractiile  s-ar putea sa devina mai ritmice, mai aproape una de cealalta si chiar dureroase. Ele te pot duce in eroare si s-ar putea sa crezi ca esti in travaliu. Spre deosebire de contractiile din travaliu, contractiile Braxton Hicks din timpul "falsei nasteri" nu devin mai lungi, mai puternice sau mai dese.

Din ce in ce mai frecvente si mai intense, contractiile Braxton Hicks pot semnala pre-travaliul in timpul caruia cervixul tau se subtiaza si se pregateste pentru adevaratul travaliu. Aceste contractii se resimt ca o incordare puternica a uterului in partea lui superioara si o relaxare treptata a acestuia. Unele femei pot avea crampe asemanatoare celor menstruale in tot acest timp.

Travaliul fals

Pe masura ce travaliul se apropie aceste contractii pot deveni relativ dureroase si pot aparea o data la 20 de minute, facandu-te sa crezi ca ai intrat in travaliu. In orice caz, daca acestea nu devin mai puternice, mai dureroase si mai lungi si nu cauzeaza dilatarea colului, ele formeaza ceea ce se numeste travaliu fals.

Cateodata este foarte greu sa deosebesti travaliul fals de faza incipienta a travaliului real. Daca ai 37 de saptamani in sarcina, sau mai mult, sunt cateva semne care pot sa te ajute:

• Contractiile travaliului fals sunt imprevizibile. Ele vin la intervale neregulate si variaza in durata si intensitate. Desi contractiile travaliului adevarat pot fi neregulate la inceput, in timp ele vor incepe sa vina la intervale mai regulate si mai scurte, vor deveni mai intense si vor dura mai mult.

• Cand vine vorba de travaliul fals, durerea de la contractii se centralizeaza in zona abdomenului inferior. Cand vine vorba de travaliul adevarat, vei simti durerea in partea inferioara a spatelui si in toata zona abdomenului.

• Contractiile din timpul travaliului fals pot ceda singure sau cand incepi sau termini o activitate sau iti schimbi pozitia corpului. Contactiile din timpul nasterii, insa, nu vor trece si vor progresa orice ai face.

De cele mai multe ori nu este posibil sa iti dai seama cand adevaratul travaliu a inceput pentru ca fazele timpurii de travaliu seamana cu contractiile Braxton Hicks pe care le ai de cateva saptamani. Atunci cand contractiile devin mai intense, mai dureroase si mai lungi decat de obicei si apar la fiecare 10 minute poti crede ca ai intrat in travaliu.

Cand ar trebui sa imi sun doctorul? 

Catre sfarsitul sarcinii medicul tau te va informa asupra momentului in care trebuie sa il anunti ca ai contractii sau trebuie sa ajungi la spital. In momentul in care iti va da aceste informatii va tine cont de aspectele specifice cazului tau (sarcina cu complicatii sau riscanta, distanta dintre spital si casa ta, etc).

Daca sarcina ta este fara complicatii, probabil ca iti va spune sa vii la spital atunci cand vei avea contractii lungi de un minut la 5 minute distanta intre ele (cronometrezi o contractie de la inceputul ei pana la inceputul urmatoarei).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Contractii Contractii nastere Contractii braxton hicks

Articole recomandate

Citeste si despre