Cum faci fata unui test de sarcina negativ

/ / Modificat: 2018-08-13
Cum faci fata unui test de sarcina negativ

Atunci cand incerci sa ramai insarcinata de ceva timp, testele de sarcina negative sunt o obisnuinta in viata ta si ai putea crede ca dupa o vreme devii imuna la rezultatul lor, unele femei chiar dezvolta un anumit grad de toleranta, insa cele mai multe dintre ele se gandesc cu groaza la urmatoarea data cand vor face un test de sarcina acasa.

Daca faci testul de sarcina dupa ce ai urmat un tratament de fertilitate, atunci dezamagirea unui rezultat negativ este si mai mare.

Sentimentele de anxietate cand inca mai ai speranta ca ai putea fi insarcinata, urmate de sentimente de tristete profunda, cand in urma testului de sarcina descoperi ca nici de data asta nu a fost sa fie, te pot coplesi, deci cum faci fata unui (alt) test de sarcina negativ?

Oare esti nesabuita sa mai speri inca ca esti insarcinata?

Primul moment de dupa aflarea rezultatului unui test de sarcina negativ iti provoaca o durere in piept, insa in urmatorul moment, pentru ca asa este firea umana, poti sa mai gasesti o urma de speranta in tine – poate esti totusi insarcinata. Ai putea sa te agati de speranta asta chiar si atunci cand iti vine ciclul, poate ca de data asta testul a fost fals negativ, sau poate ca faptul ca ti-a venit ciclul este o intamplare.

Este adevarat ca un rezultat negativ al testului de sarcina nu elimina posibilitatea de a fi inca insarcinata, iar unii factori contribuie la cresterea sanselor tale:

Inca nu ti-a venit ciclul: daca ti-a venit ciclul, este foarte putin probabil sa fii insarcinata, desi in cazuri rare se poate intampla. Daca inca nu ti-a venit ciclul, mai este inca o sansa sa fii insarcinata. Daca trece o saptamana si inca nu ti-a venit ciclul, iar testele de sarcina sunt tot negative, ar fi bine sa consulti medicul.

Ai facut testul prea devreme: prea devreme nu inseamna cu trei zile inainte de data la care trebuia sa iti vina ciclul (daca te-ai testat atat de devreme si ai obtinut un rezultat negativ, chiar nu este cazul sa renunti inca la speranta de a deveni mamica).

In cazul unor teste de sarcina, chiar si atunci cand te testezi in ziua in care trebuia sa iti vina ciclul este mult prea devreme. Fiecare sarcina are un nivel diferit de crestere al hormonului hCG (pe care testul de sarcina il verifica in urina pentru a determina daca esti sau nu insarcinata), asa ca unele femei nu obtin un rezultat pozitiv decat dupa ce le-a intarziat ciclul cel putin cateva zile, sau chiar o saptamana.

Ai menstruatia neregulata: daca ai in general menstruatia neregulata atunci iti este mai greu sa stii cu siguranta cand ti-a intarziat ciclul si s-ar putea sa ai un rezultat negativ al testului de sarcina pentru ca te-ai testat prea devreme.

Semnificatia unui test de sarcina negativ

Durerea din piept si plansul de dupa aflarea rezultatului negativ sunt reactii normale si este posibil sa incepi sa iti faci o gramada de ganduri ca raspuns la dezamagirea si tristetea pe care le simti in aceste momente:

Nu voi ramane niciodata insarcinata: desi ai putea sa gandesti asa, unul sau zece teste de sarcina negative nu inseamna ca nu vei ramane niciodata insarcinata. Desigur sansele scad pe masura ce incerci tot mai mult fara un rezultat pozitiv, dar asta nu inseamna ca nu ai alte variante de a ramane insarcinata.

Tratamentul de fertilitate nu va functiona: daca faci testul de sarcina dupa ce ai urmat un tratament de fertilitate, nu trebuie sa te gandesti imediat ca tratamentele nu vor da roade in cazul tau. De cele mai multe ori este nevoie de mai multe incercari pentru a stii daca un astfel de tratament te poate ajuta sau nu sa ramai insarcinata, uneori chiar si la a patra incercare fara succes mai sunt inca sanse sa ramai insarcinata.

Nu voi fi niciodata mamica: daca gandesti asa dupa ce obtii un rezultat negativ al testului de sarcina, reaminteste-ti ca un test negativ nu inseamna neaparat ca nu vei fi parinte niciodata, intotdeauna exista o alternativa pentru orice situatie.

Cum faci fata unui test de sarcina negativ

Ai voie sa fii trista si sa plangi, sa discuti despre aceasta dezamagire cu cei apropiati sau chiar cu un psiholog daca este cazul. Fa un plan de actiune pentru viitor, decide daca vrei sa incerci in continuare, daca repeti tratamentele de fertilizare, daca vrei sa faci o pauza inainte de a incerca din nou.

Planurile de viitor te vor ajuta sa iti aduci aminte ca un test negativ de sarcina nu reprezinta un capat de drum si ca poti incerca in continuare si inca ai sanse sa fii mama. Pana atunci insa, fa-ti timp pentru tine si traieste-ti viata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Test de sarcina Asteptare test sarcina Rezultate test sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre